Home Wonen Gebouwschade? Zo los je dat op!

Gebouwschade? Zo los je dat op!

Door bouwsuper
Gebouwschade Zo los je dat op!

Het kan altijd gebeuren dat je bedrijfspand, je eigen huis of een ander gebouw in jouw bezit schade oploopt. Af en toe hebben we in Nederland te maken met stormen, waardoor bijvoorbeeld je dak beschadigd wordt of je lekkage oploopt door de extreme regenval. Ook kan er brand uitbreken of kan het voorkomen dat een andere partij per ongeluk schade toebrengt aan jouw pand. Dat is heel vervelend, maar kan snel en professioneel worden opgelost. We geven je graag een stappenplan als houvast, zodat je snel weet waar je aan toe bent en wat er geregeld moet worden.

De verzekering

Eigenlijk begint alles bij de verzekering. Wanneer je een pand koopt is het verstandig om direct een verzekering af te sluiten, om te zorgen dat bij schade je niet zelf in één keer het volledige bedrag hoeft te betalen. Je kunt het gebouw namelijk verzekeren tegen risico’s als brand, waterschade, inbraak of stormschade. Bij zakelijke panden heb je een andere verzekering nodig dan bij een privépand als een woning, dus zorg dat je direct de juiste verzekering afsluit. Wanneer je vervolgens te maken hebt met schade, kun je een contra-expert inschakelen. De schade moet natuurlijk beoordeeld worden door een schade-expert, maar deze zal vooral de belangen van de verzekeraar in acht nemen. Door gebruik te maken van contra expertise, weet je zeker dat je verzekeraar het juiste bedrag vergoedt voor de schade aan jouw pand. Deze voert namelijk een onafhankelijk onderzoek uit met de juiste schade expertise. Hierna zal je een rapport ontvangen, welke je in kunt dienen bij de verzekeraar. Deze zal het bedrag uitkeren wat is vastgesteld door de schade-expert, ofwel de schade expertise, waarna je door kunt met de volgende stap.

De verzekering

Heropbouwen en herstellen

Het is natuurlijk volledig afhankelijk van wat voor schade jouw pand heeft opgelopen en hoe snel het weer hersteld kan worden. Wanneer je de schade gemeld hebt, er een expert langs geweest is, het rapport opgesteld is en verstuurd naar de verzekering, dan ben je eigenlijk al een heel eind. Je zal even moeten wachten op de uitkering van de schadevergoeding, maar je kunt wel al aan de slag met het herstel. Overleg alvast met diverse experts wanneer zij beschikbaar zijn om eventuele reparaties uit te voeren. Ook kan het zijn dat er eerst een gedeelte afgebroken moet worden, om vervolgens de boel weer op te bouwen. Ga hier direct mee aan de slag, want bouwpersoneel staat vaak niet de volgende dag al klaar om je te helpen door enorme drukte. Door dit soort zaken direct te regelen heb je de grootste kans op een snel proces waarbij jouw pand weer opgebouwd kan worden. Zeker in gevallen van storm zal er een flinke wachtrij zijn, want jouw gebouw is niet de enige die de storm heeft meegemaakt. Als de schade flink is, kun je ervoor kiezen om een aannemer in te schakelen die de juiste connecties heeft en de plannen zorgvuldig kan aansturen. Zo geef je de problemen deels uit handen en kan het snel en zorgvuldig worden opgelost. We wensen je heel veel succes en een voorspoedige heropbouw van jouw pand.

Related Posts