Home Klustips Zo creëer je een ergonomische werkplek

Zo creëer je een ergonomische werkplek

Door bouwsuper
Zo creëer je een ergonomische werkplek

Of je nou op kantoor werkt of een eigen werkkamer in huis hebt – het is belangrijk dat deze plek ergonomisch verantwoord is. De omgeving moet perfect aansluiten op jouw lichamelijke behoeften, bijdragen aan een goede werkhouding en zorgen voor optimaal comfort. Op deze manier kun je pas echt optimaal presteren. Vandaag geven we een aantal tips om zelf een ergonomische werkplek te creëren en te genieten van de voordelen.

Waarom is ergonomisch werken belangrijk?

Ergonomisch werken klinkt voor sommige mensen wellicht wat oubollig. Toch is het belangrijk voor iedere leeftijd. Of je nou begin twintig of zestig jaar bent. Een ergonomische werkplek zorgt er namelijk voor dat je minder vaak last hebt van fysieke klachten. Denk aan rugpijn, nekpijn, schouderpijn en zelfs kniepijn. Daarnaast kan een ergonomische werkplek je concentratie verbeteren en mentale klachten voorkomen. Je voelt je bijvoorbeeld minder slaperig tijdens het werk en hebt een beter humeur. Dat klinkt goed, toch?

Ergonomische kantoormeubelen

Ergonomische kantoormeubelen

Een goede zithouding begint bij ergonomische kantoormeubelen. De juiste bureaustoel is verstelbaar, comfortabel en zorgt voor een goede houding. Het is belangrijk dat de heupen slechts iets hoger zijn dan de knieën. Wanneer de stoel te hoog staat en de knieën dus een stuk lager rusten dan de zitting, kunnen de benen en voeten na verloop van tijd afgekneld voelen. Maar ook wanneer de stoel te laag staat en de knieën hoger komen dan de heupen, kun je lichamelijke klachten krijgen. Bijvoorbeeld pijn in de onderrug en in de knieën. Zorg er daarnaast voor dat het bureau verstelbaar is en je de onderarmen erop kunt laten leunen in een hoek van 90 graden.

Zit sta bureau

Als je het nog beter aan wil pakken, kies je voor een speciaal zit sta bureau. Dit verstelbare bureau kun je zo hoog zetten dat je er staand aan kunt werken. Zorg er ook hierbij weer voor dat jou armen een hoek maken van 90 graden. Wissel minimaal twee keer per dag tussen staand en zittend werken. Het is niet alleen beter voor je houding, maar ook voor de focus.

Recht voor je beeldscherm

Controleer of jouw beeldscherm wel op ooghoogte staat. Maak je gebruik van een laptop? Dan is het vaak beter om het op een verhoging te zetten en een los toetsenbord aan te sluiten. Doe dit ook als je op locatie of buiten werkt. Het toetsenbord moet ongeveer 10 centimeter van de rand van je bureau staan zodat de armen kunnen rusten op de stoelleuning. Daarnaast moet er een armlengte afstand zitten tussen het beeldscherm en je gezicht.

Ergonomische muis

Wist je dat er ook een ergonomische muis verkrijgbaar is? Deze muis heeft een speciale vorm zodat je jouw hand, arm en schouder beter kunt ontspannen. Dat is wel zo fijn als je er regelmatig mee werkt.

Meer beweging

Met een goede bureaustoel, een geschikt bureau, ergonomische muis en een beeldscherm op de juiste hoogte kun je al veel lichamelijke klachten voorkomen. Maar het blijft essentieel om tussen het werken door te bewegen. Sta regelmatig op en loop een klein rondje. Handige tip: gebruik een kleiner (thee)glas zodat je het vaker bij moet vullen in de keuken.

Related Posts