Home Gereedschap Afstandmeter maakt van duimstok een museumstuk

Afstandmeter maakt van duimstok een museumstuk

Door bouwsuper
Laser

Het meten van afstanden hoeft tegenwoordig niet meer met een rolmaat of een duimstok. Gelukkig maar, want de kans op fouten ligt bij deze – met alle respect – toch wat verouderde gereedschappen echt op de loer. Ongetwijfeld herkenbaar hoe je je soms letterlijk in allerlei bochten moest wringen om de afstand te bepalen. En wat dan als je duimstok te klein is voor de afstand die je wilt meten? Je gaat dan vaak gokken. ‘Zal wel ongeveer zo lang zijn’ en gaat verder. Het is niet anders. Door de ontstane meetfouten blijken bepaalde zaken later toch net even scheef te hangen of zijn er (ernstige) constructiefouten ontstaan. Gelukkig kan de duimstok en rolmaat aan de kant. Reserveer voortaan ruimte in de gereedschapskist voor een elektronische afstandmeter. Eenvoudig in gebruik en bovendien reduceert het de kans op fouten. Een afstandmeter biedt bovendien tal van andere interessante functies.

De afstandmeter is relatief nieuw in de moderne gereedschapskist. Nog lang niet elke doe-het-zelver weet van het bestaan of heeft al een afstandmeter in bezit. Als we het hebben over afstandmeting, onderscheiden we twee toegepaste technieken: lastertechniek en ultrasoon. Met beide methodes is prima te werken, al hebben ze zo hun eigenaardigheden, sterke en minder sterke punten. De werking van de ultrasone afstandmeters is simpel, De afstandmeter zendt een ultrasoon signaal richting het te meten punt. Dit signaal wordt gereflecteerd en gaat vervolgens als een soort van echo terug naar de afstandmeter. Die berekent vervolgens de totale tijd die het signaal deed over de ‘heen- en terugreis’ en zo de afstand. Groot voordeel van deze manier van werken is dat het zeer gebruiksvriendelijk is, dat hij eenvoudig werkt dus. Ook de prijs van een dergelijke afstandmeter zal de meeste mensen prettig in de oren klinken, want die is niet al te hoog. Onderzoek wees ondertussen uit dat dergelijke afstandmeters met name in lege binnenruimtes bijzonder nauwkeurig werken. Een ander verhaal wordt het als de afstandmeter ineens geconfronteerd wordt met schuine meetvlakken, wind, wisselende temperaturen en andere obstakels. Dan is de kans op meetfouten toch wel aanwezig. Ook als de meting op materialen die geluiden dempen plaatsvindt, komen fouten voor. Buiten is een ultrasone afstandmeter bepaald niet aan te raden. Dat geldt ook voor ruimtes met daarin veel materiaal en oneffen delen. Prima voor lege binnenruimtes, minder betrouwbaar buiten en in gevulde ruimtes.

Laser

Een laserafstandmeter werkt in feite op eenzelfde soort manier. De laser gaat richting het te meten punt, wordt teruggekaatst en komt terug in de afstandmeter. Ook deze meter berekent de tijd van reflectie en dus zo de afstand. Groot voordeel is dat deze apparatuur veel minder onder de indruk is van invloeden van buitenaf en is dus zowel buiten als binnen prima te hanteren en betrouwbaar. Bovendien wordt de nauwkeurigheid van de laser geprezen, ook als er over grote(re) afstanden gemeten wordt. Dat deze afstandmeter de oppervlakte, hoogte en ook het volume kan bereken is een mooi extraatje. Of de laseruitvoering perfect is? Nee. Nu is het meetresultaat namelijk beïnvloedbaar door elementen als regen of zon. Schijnt de zon volop, dan is de laser vaak ook moeilijk te zien en kan eigenlijk alleen met behulp van een laserbril alsnog nauwkeurig gemeten worden. Ook bij oppervlakten die reflecteren – spiegels, glas en metaal bijvoorbeeld – is de kans op meetfouten groter.

Functie

Hoewel de duimstok en rolmaat nog steeds volop gebruikt worden, is er ondertussen ook een groot arsenaal aan afstandmeters te koop. De simpele uitvoeringen doen alleen wat de naam belooft: de afstand meten, in bepaalde gevallen zelfs tot liefst driehonderd meter. En zeer nauwkeurig. Handig, want een rolmaat van driehonderd meter is er niet en zal er ook niet meer komen. Er zijn echter uitvoeringen van de afstandmeter op de markt die veel meer te bieden hebben. Zo kunnen ook minimum- en maximummetingen gedaan worden. Een handige functie, zeker als afstanden bepaald moeten worden in een ruimte met rondingen of voor het uitrekenen van kamerdiagonalen. Ook de oppervlakte en het volume kunnen berekend worden. Een prachtige optie voor het vaststellen van de oppervlakte van muren en vloeren. U weet voortaan precies hoeveel verf gekocht moet worden als u van plan bent een bepaalde ruimte een nieuwe kleur te geven. Of als een nieuw behangetje op z’n plaats is en je wilt bepalen hoeveel rollen je bij de winkel haalt. Ook kan zo beter het soort verwarming dat in een ruimte past en voldoende warme biedt, bepaald worden. Dat geldt ook voor zaken als audioapparatuur.

Toeters en bellen

Er zijn afstandmeters die over een zogenoemde indirecte meting optie beschikken. Met de stelling van Pythagoras én de meting van de twee afstanden, kan een tussenliggende afstand haarfijn berekend worden. Vakmensen hebben daar zeker baat bij als ze willen weten wat de precieze hoogte van een huis of kamer is. Moet u dus wel over een beetje wiskundekennis beschikken. Meters kunnen ook rekenen: de meer uitgebreide modellen afstandmeter zijn in staat gemeten afstanden op te tellen of van elkaar af te trekken. Praktisch voor tussenvakken en als er sprake is van afstanden die buiten het bereik van de meter liggen. Nog mooier is misschien wel dat er meters zijn die Bluetooth hebben, Let wel: dit zijn vaak de wat duurdere apparaten. De afstandmeter staat zo in contact met zijn smartphone en een applicatie. Alles wat u meet wordt opgeslagen. Doorsturen van de gegevens kan dan uiteraard ook. Makkelijk bij de aanschaf van materialen en voor de vergeetachtige klusser. De app slaat alles op en u vergeet nooit meer een gemeten afstand. Verder bestaan er meters die een schildersfunctie hebben en er bestaan afstandsmeters met een trapeziumfunctie: deze meters kunnen binnen trapeziumvormen de lengtes van schuine vlakken bepalen. Ook hoogtemeting, hellingmeting en kamerhoekfunctie is met bepaalde afstandmeters heel goed mogelijk. Een kompas? Wifi? Ja, ook die meters zijn er ondertussen al.

Afstandmeter

Een afstandmeter, basic of met allerlei extra functies, is ondertussen onmisbaar geworden zeker wanneer de kleinste meetfout al grote gevolgen kan hebben. Wie belangstelling heeft voor een afstandmeter kan terecht op www.afstandmeter-verkoper.nl. Zij bieden een uitgebreid assortiment en geven – niet onbelangrijk- deskundig advies en tips. De meters zijn online te bestellen. Een aanrader voor wie met de afstandmeter wil gaan werken en de duimstok en rolmaat voortaan als museumstuk beschouwt.

Related Posts