Home Wonen 6x Uniek wonen

6x Uniek wonen

Door Maxime

Natuurlijk: in een oude graansilo, voormalige school of landelijk duinhuisje is het uniek wonen. Maar een bijzondere locatie is niet per se nodig voor een origineel onderkomen. Doe eens ‘iets anders’ met je muur, verlichting of een opvallende bank en je bent al een end in de buurt. Hoe je dat aanpakt? Begin eens met deze 6 simpele tips. Wie weet is jouw stekkie binnenkort nog unieker.

Vloer

Een alledaagse bodembedekker is een vloer allang niet meer. Juist met de basis van je huis is het fijn om te experimenteren. Probeer eens wat anders, zoals beton met een toplaag (let wel: die krijg je er niet zo gauw uit) of ga voor underlayment met een likje verf. Zonnig geel of zee-blauw: pak meteen de plinten mee en verleg de aandacht van de muur naar de grond. Het vergt wat lef maar dan heb je ook wat.

Muur

Een behang van grenenhout brengt je terug naar die zinderende zomer in het strandhuisje van weleer. Of haal Scandinavië in no time binnenshuis. Houd je niet zo van hout? Toon lef en ga voor een color splash. Kies een fijne kleur (okergeel of pale pink) en schilder een willekeurige cirkel op je strakke witte muur. Speels en stijlvol ineen.

Verlichting

Lampen zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar, maar waarom iets voorgekauwd aanschaffen als je het ook zelf kunt? Geloof mij, een lamp in elkaar zetten is geen rocket science. Kies een snoer, fitting en lamp, en stel zelf je eigen hanglamp samen. Of gebruik een fruitmandje, oude augurkenpot of doodgewone koffiefilters voor een twist.

Raam

Voor je ramen geldt: less is bore, haha! Laagjes zijn het helemaal en een raam leent zich bij uitstek hiervoor. Zin in een verdiepend effect? Combineer je plisségordijnen met geplooide vitrage. Fan van contrasten? Een zwart maar transparant rolgordijn verlegt het accent. Niet gewaagd genoeg? Met donkere jaloezieën in een verder witte ruimte wordt het haast niet spannender.

Behang

Behang is al een tijdje aan een fijne comeback bezig en dat juich ik alleen maar van harte toe. Met behulp van ingenieus fotobehang ligt elk printje binnen handbereik. Liefhebber van Perzische kleden? Dankzij een digitale print hoef je niet eerst naar het verre oosten af te reizen. Of ga voor rotan (eveneens aan een comeback bezig!) en geef je woonkamer een natuurlijke touch. Laat je wensen de vrije loop.

Attributen

Een boomhut in de kinderkamer is inmiddels een beetje cliché, maar met een opvallende trap of een houten schuifdeur geef je jouw huis net dat extra zetje. Een vrolijk gestreepte strandstoel, een omgebouwde Harley Davidson (voor diegene met ruimte over) of bijvoorbeeld een Japanse bloesem in de lichte keuken: toon lef, en durf!

Hoe uniek in jouw woning?

Related Posts