Home Klustips Dit moet je weten over de cirkelzaag

Dit moet je weten over de cirkelzaag

Door bouwsuper
Circkelzaag

De cirkelzaag is een veel gebruikt elektrisch gereedschap en wordt gebruikt voor het recht afsnijden van materialen. Met de machine worden rechte en lange lijnen gesneden in bijvoorbeeld hout of metaal. De cirkelzaagmachines worden met verschillende functies geleverd zoals de zaagdiepte. De zaagdiepte dient altijd dieper te zijn dan het stuk materiaal dat je doorzaagt.

De aanschaf van een cirkelzaag is een grote aankoop. Je wilt er daarom zeker van zijn dat je een goede keuze maakt. Welke cirkelzaag is het meest geschikt en waar moet ik op letten? Dat lees je in dit artikel!

Soorten zagen

Naast de cirkelzaag bestaan er nog meer (soortgelijke) zaagmachines. Je maakt een keuze tussen een cirkelzaag, verstekzaagmachine, afkortzaagmachine en decoupeerzaagmachine. De machines hebben een aantal gelijkenissen waardoor de functies mogelijk overlappen. Lees hier een korte beschrijving van de machines:

  • De verstekzaagmachine wordt gebruikt om in bepaalde hoeken te zagen. De verstekhoek wordt in graden aangegeven en geeft aan in hoeveel graden de verstekmachine gedraaid kan worden. De machine wordt vaak geleverd op een draaitafel, welke ook verstelbaar is. Dit geeft de mogelijkheid om in veel verschillende hoeken te zagen.
  • De afkortzaagmachine wordt gebruikt voor het afkorten van materialen. Materialen die hiervoor zeer geschikt zijn buizen en profielen. Deze zaagmachine wordt vaak geleverd als een combinatiemachine met de verstekzaagmachine. De machine is dan perfect te gebruiken om in verschillende hoeken af te korten.
  • De decoupeerzaagmachine is geschikt voor het zagen van minder dik plaatmateriaal. De machine beschikt over een kleine zaag en is een stuk compacter dan bovenstaande zagen. Dankzij de kleine zaag beweeg je de machine gemakkelijk door het hout heen en is het zelfs mogelijk om bochten te maken.

De cirkelzaag

De cirkelzaagmachines wordt gebruikt voor het maken van lange en rechten snijlijnen in grote stukken hout of metaal. Dit in tegenstelling tot de afkortzaag, die wordt gebruikt voor het ‘afkorten’ van latten en buizen. Toch wordt de afkortzaag ook wel een cirkelzaag genoemd. Bij een afkortzaag is de ‘cirkelzaag’ namelijk gemonteerd aan een arm die bewogen kan worden.

Er bestaan verschillende soorten cirkelzagen. Je kiest voor een handcirkelzaag, wanneer je op zoek bent naar een compacte en draagbare optie. De cirkelzaag kan ook geplaatst worden op een zaagtafel met een geleiderail. Met een geleiderail wordt het zagen gemakkelijker en veiliger. De geleiderail wordt op een tafel geplaatst en het materiaal wordt langs de rail richting de zaagmachine bewogen. Wil je naast het maken van lange lijnen ook in het midden van een stuk materiaal kunnen beginnen? Dan kies je voor een inval cirkelzaag. Zoals de naam al doet vermoeden, val je met deze zaag ‘in’ het object.

Ben je op zoek naar meer informatie of de een overzicht van cirkelzagen? Neem dan een kijkje op Toolstation. Toolstation is een van de snelst groeiende multi-channel winkels voor gereedschappen van Nederland.

Related Posts