Home Klustips Zo schilder je een houten gevel

Zo schilder je een houten gevel

Door bouwsuper
Zo schilder je een houten gevel

Een houten gevel heeft in ons klimaat best wat te verduren door regen, wind, zout en zon. Als je de houten gevel van een huis of tuinhuisje niet goed beschermt zal deze snel aangetast worden door alle verschillende weersinvloeden. Zeker nu de winter er weer aan komt wil je zeker weten dat je geen lekkage krijgt of andere narigheden. Daarbij geeft een schilderbeurt de gevel van je huis of tuinhuis een compleet nieuwe uitstraling. Hieronder benoemen we enkele zaken waar je aan moet denken, en vind je een stappenplan voor het schilderen van een houten gevel.

Wanneer is de gevel aan een opfrisbeurt toe?

Heb je een nieuwbouwhuis met een houten gevel? Dan verf je de buitenkant natuurlijk het liefst voordat je erheen verhuist. Bij een ouder huis moet het schilderwerk weer gebeuren als de kleur is verbleekt, er een laagje poeder op je vinger achterblijft als je daarmee over het schilderwerk wrijft en natuurlijk als er barsten of scheuren in de verflaag zijn gekomen. In ons klimaat is onderhoud (schuren en lakken) ongeveer eens in de drie á vijf jaar nodig.

Is een vergunning nodig voor het verven van de huisgevel?

Als je eenmaal het plan hebt gevat om de gevel een schilderbeurt te geven wil je het liefst natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag gaan. Toch is het raadzaam voorafgaand aan de werkzaamheden na te gaan of er in jouw gemeente een vergunning nodig is voor het verven van de gevel van een huis. Of dit ook in jouw gemeente het geval is, kun je navragen bij de welstandscommissie in je gemeente.

En nu dan echt aan de slag met het schilderen van een gevel!

Stap 1: De eerste reiniging

Voordat je begin met schilderen zal altijd eerst goed naar de conditie van het hout en de bestaande verflaag gekeken moeten worden, en moet het hout gereinigd en afgestoft worden. Met een borstel (of eventueel een hogedrukspuit) haal je eerst al het stof en vuil weg, zodat je goed het hout en de verf kunt beoordelen.

Stap 2: Onderhoudswerkzaamheden en schuren

Stap 2 Onderhoudswerkzaamheden en schuren

Zwakke plekken in het hout worden opgevuld, hele delen vervangen en losse delen worden verwijderd. Verf en beits hechten slecht aan glad hout, daarom moet het eerst opgeschuurd worden. Gebruik hiervoor grof schuurpapier of een schuurblok.

Stap 3: De tweede reiniging en afplakken

Vervolgens borstel je het houtwerk nogmaals zodat er geen vervuiling meer is die een goede hechting verhindert. Ook plak je de kozijnen af en dek je stoep of terras af.

Stap 4: Voorbehandeling van het hout

Beits of lak hechten moeilijk aan onbeschilderd hout, daarom moet dit eerst met een reinigingsmiddel behandeld worden. In het geval van beitsen kan daarna kan een eerste laag houtbeits (’grondverf’) aangebracht worden, zoals een deel beits op waterbasis met drie delen water. Voor beits zijn platte polyester kwasten het meest geschikt.

Stap 5: Aanbrengen van beits of lak

Zowel beits als lak dienen als vochtwering voor een houten gevel. Beits is een beschermende, vochtregulerende afdeklaag tegen klimaatinvloeden die diep in het hout doordringt. Na het aanbrengen van transparante beits blijven de houtnerven zichtbaar of worden deze zelfs versterkt, bij een dekkende beits is dit niet het geval. Lak daarentegen is een verflaag die het hout afsluit, deze dringt niet ver door in het hout en is dus meer geschikt voor decoratieve effecten. Meestal bestaat het uiteindelijke schilderwerk uit het aanbrengen van een laag lak of twee lagen beits.

De gevel ziet er nu weer als nieuw uit en is de komende jaren weer beschermd. Trots op het mooie resultaat?

Related Posts

2 Reacties

Lauren de Bruijn 21 november 2017 - 14:35

Ik wist niet dat ik het houtwerk nogmaals moet reinigen nadat het opgeschuurd wordt! Ik wil mijn huis zowel binnen als buiten schilderen, en ik had geen idee dat er zoveel stappen in het schilderproces zijn! Dan ben ik er niet zeker van of ik dit alleen kan doen. Ik denk dat het beter zou zijn als ik een professionele schilder inhuurt om dit werk op tijd af te maken.

Antwoord
Kiki Wals 8 december 2017 - 13:21

Erg goed dat je erop wees dat verf en beits slecht aan glad hout hechten, daarom moet het eerst opgeschuurd worden. Ik heb altijd een houten huis willen bouwen, en ik wil weten hoe ik een houden gevel moet verven. Ik ben heel creatief, daarom denk ik dat ik mijn huis vaak zal renoveren en verven!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.