Siliconenkit is een product dat veel gebruikt wordt, bij verschillende soorten klussen. Denk hierbij aan het afkitten van tegels, maar ook aan het afkitten van kozijnen en sanitaire voorzieningen zoals de douchebak. Ga jij voor het eerst siliconenkit gebruiken bij het uitvoeren van een klus in huis, maar heb je geen idee hoe je dit moet doen? Lees dan in dit artikel welke tips je kunt gebruiken om siliconenkit op de juiste manier aan te brengen.
In dit artikel:
- 1 Benodigdheden
- 2 Tip 1: gebruik tape om af te plakken
- 3 Tip 2: snijd de spuitmond af op de breedte van de voeg
- 4 Tip 3: gebruik een spatel om de kit in de voeg te duwen
- 5 Tip 4: houdt de spatel altijd vochtig
- 6 Tip 5: werk de kit af met een kleine of grote ronding
- 7 Ga direct aan de slag met jouw siliconenkit
Benodigdheden
- Siliconenkit
- Tape
- Kitspuit
Tip 1: gebruik tape om af te plakken
Als je siliconenkit gaat aanbrengen, wil je natuurlijk dat de kit alleen op de plaatsen komt waar de kit ook echt moet zitten. Om te voorkomen dat je gaat kliederen en de kit overal terechtkomt, gebruik je tape om de werkruimte af te plakken. Moet je bijvoorbeeld een kozijn kitten, dan breng je tape aan op het raam en op de vensterbank.
Tip 2: snijd de spuitmond af op de breedte van de voeg
Voor je begint met kitten, snijd je de spuitmond van de siliconenkit af op basis van de breedte van de voeg. Is de spuitmond te breed, dan wordt het een kliederwerk en komt er te veel kit op de voeg. Je kunt dit wel weer verwijderen, bijvoorbeeld met een speciaal middeltje, maar dit kost je wel meer tijd en energie.
Tip 3: gebruik een spatel om de kit in de voeg te duwen
Heb je de kit aangebracht op de voeg, dan ben je nog niet klaar. Nu gebruik je een spatel om de kit een beetje in de voeg te duwen, zodat de voeg echt goed gevuld wordt. Je hoeft niet hard te drukken met de spatel. Wel zet je lichte druk om de voeg goed te vullen.
Bij het bewerken van de kit met een spatel, komt er altijd wat overtollige kit vrij. Deze kit kun je met een natte spatel verwijderen, aangezien de kit nog nat is. Let wel goed op dat je een natte spatel gebruikt, anders komt de kit niet meer los van de spatel.
Tip 4: houdt de spatel altijd vochtig
Niet alleen bij het verwijderen van overtollige kit, maar ook bij het algemeen gebruik van de spatel is het belangrijk om de spatel altijd vochtig te houden. Doe je dit niet, dan plakt de kit op de spatel en blijft er niets meer over in de voeg. Ga je met een nieuwe voeg beginnen, dan controleer je altijd of de spatel nog nat is. Is dit niet het geval, dan maak je de spatel opnieuw nat. Daarna begin je pas met het afkitten van de voeg.
Tip 5: werk de kit af met een kleine of grote ronding
Heb je de kit in de voeg gedrukt met een spatel, dan werk je de kit af met een kleine of grote ronding. Afhankelijk van de ronding die je gebruikt voor het afwerken van de kit, wordt de kit diep of minder diep in de voeg gedrukt. Afhankelijk van het gewenste eindresultaat, kies je de ronding die jij nodig hebt voor het afwerken van de kit.
Ga direct aan de slag met jouw siliconenkit
Heb je alle tips voor het aanbrengen van siliconenkit goed doorgelezen. Dan kun je meteen aan de slag met jouw project. Let goed op dat je alle tips raadpleegt tijdens het werken en dat je voldoende tijd neemt voor het aanbrengen van de kit, want zo krijg je het beste resultaat. Werk in ieder geval nooit overhaast. Zeker niet als je geen ervaring hebt met het aanbrengen van kit, want dit zie je zeker aan het eindresultaat. Wil jij in een latere fase de overtollige kit verwijderen? Lees dan het artikel met tips voor het verwijderen van siliconenkit.
Lees ook: Kitten; hoe doe je dat (niet)?
Lees ook: Tien tips voor het kitten van je badkamer