Home Wonen Zo heb je volop energie voor een zware klus of verbouwing

Zo heb je volop energie voor een zware klus of verbouwing

Door bouwsuper
Zo heb je volop energie voor een zware klus of verbouwing

Als je een zware klus of verbouwing hebt, kun je wel een energieboost gebruiken. Dit zijn zeven manieren om tijdens een verbouwing volop energie te hebben.

1.      Zorg voor voldoende slaap

Tijdens de slaap herstelt je lichaam van alles wat je overdag hebt gedaan. Heb je een zware klus of verbouwing, dan is slaap extra belangrijk. Zorg er daarom voor dat je voldoende nachtrust krijgt. Dat betekent minstens zeven uur slaap per nacht.

2.      Vermijd snelle koolhydraten

Voedingsmiddelen met koolhydraten die je lichaam snel opneemt, zoals koek, frisdrank en witbrood, kun je het beste laten staan tijdens een verbouwing. Ze geven slechts even energie en zorgen daarna voor een onvermijdelijke dip in je energieniveau.

3.      Voedzaam eten

Als je een zware klus of verbouwing hebt, heb je meer energie nodig. Daarbij zijn eiwitten belangrijk voor het herstel van je spieren na lichamelijk werk. Al deze voedingsstoffen vind je in voedzame producten als vlees, volle zuivel, peulvruchten, noten en zaden.

Zet deze voedingsmiddelen op het menu als je zwaar lichamelijk werk doet. Je kunt bijvoorbeeld een stoofschotel of een stevige maaltijdsoep maken met vlees en bonen.

Ook een voedzame salade met peulvruchten en zaden is een goede manier om veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Net als een toetje van Griekse yoghurt met walnoten. Zo bied je je lichaam veel gezonde voedingsstoffen aan, die je volop energie geven.

4.      Vitamine C

Vitamine C is niet alleen goed voor je weerstand. Deze vitamine is een energiebooster bij uitstek. De voedingsstof helpt namelijk bij de energiestofwisseling.

Om meer vitamine C binnen te krijgen, zet je het beste groenten en fruit op het menu die veel van deze vitamine bevatten. Sinaasappels leveren behoorlijk wat vitamine C, maar denk ook aan paprika, boerenkool en aardbeien. Deze groente- en fruitsoorten bevatten nog meer van deze vitamine.

Als je je gezonde eetpatroon wil aanvullen met een vitamine C supplement, dan kun je in dit artikel de beste merken vitamine C vinden.

5.      Vitamine B

Vitamine B

B-vitamines helpen om energie vrij te maken uit voeding. Zorg er tijdens een verbouwing voor dat je deze vitamines in voldoende mate binnenkrijgt. Je vindt ze onder andere in vlees (vooral lever), vis en schelpdieren.

Ook kip, kalkoen, eieren, zuivel, peulvruchten, bladgroenten en zaden leveren B-vitamines. Door deze voedingsmiddelen op het menu te zetten en zoveel mogelijk af te wisselen, krijg je veel verschillende B-vitamines binnen. Dat is belangrijk, want B-vitamines werken met elkaar samen.

6.      Neem niet te veel hooi op je vork

Als je steeds voldoende energie wil hebben tijdens een klus of verbouwing, neem dan niet te veel hooi op je vork en werk niet te vaak over. Je houdt het dan beter en langer vol. Neem ook voldoende pauzes, stel prioriteiten en delegeer taken en werkzaamheden die anderen ook op zich kunnen nemen.

7.      Gebruik koffie op een slimme manier

De cafeïne in koffie kan je helder en alert maken, dus profiteer van dit effect tijdens een klus of verbouwing. Dezelfde cafeïne kan je ook onrustig en nerveus maken als je er te veel van binnenkrijgt. Drink daarom niet meer dan vier kopjes koffie per dag.

Als je later op de middag koffie drinkt, kan dat je nachtrust verstoren. Het opwekkende effect van cafeïne kan namelijk zes tot acht uur lang aanhouden. Probeer daarom na de lunch geen koffie meer te drinken. Dat komt je nachtrust zeker ten goede.

We zagen al eerder dat een goede nachtrust belangrijk is voor voldoende energie tijdens een klus of verbouwing. Drink je ’s middags of ’s avonds graag koffie, kies dan voor een cafeïnevrije variant.

Related Posts