Home Klustips Wat kun je het beste doen met sloopafval en overgebleven bouwmateriaal?

Wat kun je het beste doen met sloopafval en overgebleven bouwmateriaal?

Door bouwsuper
Wat kun je het beste doen met sloopafval en overgebleven bouwmateriaal?

Heb je net een flinke verbouwing achter de rug? Dan heb je ongetwijfeld te maken met een hoop puin en sloopafval. Wellicht heb je zelfs nog wat bouwmateriaal over van de grote klus. Maar wat doe je met al dit overgebleven materiaal? In dit artikel staan een aantal goede tips op een rij. Je leest hoe je afval op de juiste manier verwijdert en ontdekt meer over hergebruik.

Scheiden en sorteren

De eerste stap is altijd om puin en bouwmateriaal te scheiden. Sorteer alles op soort en materiaal. Maak bijvoorbeeld onderscheid tussen beton, bakstenen en houtafval. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om het puin later op de juiste manier te verwijderen of te recyclen.

Materiaal laten opkopen

Het is mogelijk om sommige bouwmaterialen op te laten kopen door een bedrijf. Dit is duurzaam en levert je tegelijkertijd weer wat extra geld op. Een win-winsituatie! Je kunt bijvoorbeeld jouw gebruikte pallets verkopen aan Palletcentrale. Het maakt niet uit of het europallets, eenmalige pallets of andere soorten zijn. Vanaf 50 stuks kun je de pallets zelfs op locatie laten ophalen. Dat scheelt weer een hoop tijd en energie.

Puincontainer huren

Bij veel puin en sloopafval is het noodzakelijk om een puincontainer te huren. Lees je van tevoren wel in welk afval je er precies in mag gooien. Hout of grofvuil hoort bijvoorbeeld niet in een puincontainer thuis. Wel mag je er o.a. tegels, stenen, betonpuin, dakpannen en metselspecie in doen. Het bedrijf waar je de container van huurt zorgt er vervolgens voor dat het op de juiste manier wordt afgevoerd.

Hergebruik en herbestemming

Overweeg om sommige materialen zelf een nieuw leven te geven. Van houtafval kun je bijvoorbeeld nieuwe meubels maken en oude bakstenen zijn nog goed te gebruiken voor in de tuin. Als je weer een nieuwe klus oppakt, is het daarnaast goed om eerst te kijken of er tweedehands materiaal voor beschikbaar is. Heb je bijvoorbeeld pallets nodig voor jouw verbouwing? Kies dan voor gebruikte pallets in plaats van nieuwe. Lees hier meer informatie over het kopen én verkopen van oude pallets.

Laten recyclen

Controleer voordat je iets naar de stortplaats brengt of het materiaal gerecycled kan worden. Het kost misschien wat meer moeite, maar het is beter voor het milieu om hier bewuste keuzes in te maken.

Professioneel laten verwijderen

Puin, sloopafval en overige bouwmaterialen die niet gerecycled kunnen worden, moet je op de juiste manier verwijderen. Schakel hier eventueel een professionele afvalbeheerdienst voor in. Dan weet je zeker dat het afval volgens de lokale richtlijnen wordt verwijderd en verwerkt.

Related Posts