Home Wonen Tips om te besparen op je woonlasten

Tips om te besparen op je woonlasten

Door bouwsuper
Tips om te besparen op je woonlasten

Wat zijn woonlasten precies?

Volgens het CBS zijn woonlasten het bedrag dat een huishouden betaalt aan woonkosten zoals huur of hypotheek en inclusief bijkomende woonuitgaven zoals bijvoorbeeld onderhoudskosten, verzekeringen zoals inboedel en opstal, rioolrechten, gas, water en elektra en bepaalde belastingen met betrekking op je woning. En op deze vaste woonlasten kan in sommige gevallen bespaard worden.

Besparen op energie

Een grote woonlast iedere maand zijn de energiekosten, toch is het vaak redelijk eenvoudig om hierop te besparen. Het is in ieder geval slim om elke jaar op zoek te gaan naar een andere energieleverancier, dit kan een hoop geld schelen.

Heb je een eigen woning dan kun je de stookkosten verlagen door je huis beter te isoleren. Uiteraard moet je hier een investering voor doen maar uiteindelijk kan dit zeker uit. Ook zonnepanelen kopen en plaatsen op je eigen woning kan zorgen dat je energiekosten aanzienlijk lager worden. Ook dit is uiteraard een investering maar aan het einde van de streep verdien je dit zeker terug.

Besparen op je huur

Wellicht wanneer je in een huurhuis woont denk je dat het onmogelijk is om te besparen op je huur maar in sommige gevallen kan het wel slim zijn om dit uit te zoeken. Het kan namelijk maar zo zijn dat je recht hebt op huurtoeslag, je inkomsten mogen hiervoor niet te hoog zijn en ook het huurbedrag moet onder een bepaald bedrag zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag kun je controleren op de website van de Belastingdienst.

Daarnaast kun je ook controleren of je niet te veel huur betaald voor je woning. Online kun je verschillende websites raadplegen om erachter te komen of je te veel huur betaald en wat je hier eventueel aan kunt doen.

Bespaar op je verzekeringen

Wanneer je een eigen woning hebt zijn er een aantal verzekeringen die je moet afsluiten, zoals een inboedel -en opstalverzekering. Het is altijd slim om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken en hiervoor heb je verschillende websites. Ga ook niet zomaar voor de goedkoopste verzekering, kijk vooral wat er allemaal wordt gedekt en wat de voorwaarden zijn. Een goedkope verzekering hoeft niet altijd het beste te zijn, het kan namelijk maar zo zijn dat je uiteindelijk minder uitbetaalt krijgt in het geval van een verzekeringskwestie en zo ben je toch nog duurder uit.

Bespaar op onderhoudskosten

Een eigen woning hebben heeft veel voordelen maar toch ook een aantal nadelen, bijvoorbeeld dat je altijd bepaalde onderhoudskosten hebt. Het mooi houden van je woning is belangrijk en hier moet je zeker je tijd en geld in steken. Je kunt ervoor kiezen om zelf je huis te onderhouden of je besteed het uit, vooral wanneer je zelf niet zo handig is kan dit een slimme keuze zijn. Het kost misschien wat meer maar je weet wel dat het goed wordt gedaan en dit kan uiteindelijk geld besparen.

Daarnaast is het ook slim om bepaalde onderhoudsklussen niet uit te stellen, ook dit kan je op langere termijn meer geld gaan kosten. Verzaak je bijvoorbeeld het onderhoud van je kozijnen, grote kans dat het hout gaat rotten en je uiteindelijk de kozijnen moet vervangen. Maak ook slimme keuzes door te kiezen voor materialen die duurzaam zijn, zoals kunststof kozijnen.

Het is slim om eens goed uit te zoeken waar je op kunt besparen als het gaat om je vaste woonlasten, of je nu een huur of koopwoning hebt er zijn dus vaak allerlei manieren om dit te doen.

Related Posts