Home Klustips Welk soort afval mag in een puincontainer?

Welk soort afval mag in een puincontainer?

Door bouwsuper
Welk soort afval mag in een puincontainer?

Wanneer je gaat verbouwen of slopen, komt er een hoop puinafval vrij. Dat kun je uiteindelijk afvoeren in een puincontainer. Maar wat mag er nu eigenlijk precies in de puincontainer en wat niet? En waarom is het scheiden zo belangrijk? We leggen je hieronder graag meer uit over de puinbak.

Wat mag er in de puincontainer?

Onder puin verstaan we meestal steenachtige materialen. Denk bijvoorbeeld aan tegels uit de badkamer of het toilet. Metselwerkpuin, bestratingspuin, betonpuin, uitgehard restbeton, metselspecie, dakpannen, vloer- en wandtegels: je mag het allemaal in de puincontainer gooien. Het verhuurbedrijf van de container zorgt er dan weer voor dat dit op de juiste manier afgevoerd wordt.

Het is goed om te weten dat je in een puinbak geen hout of grofvuil mag gooien. Veel mensen doen dat echter toch. Uiteindelijk kan dat voor extra kosten zorgen, omdat verkeerd scheiden veel arbeidskracht kost: het afval moet immers opnieuw uitgezocht worden. Wanneer je zoekt op ‘wat kost puin afvoeren?’ weet je precies wat het kost om puin op de juiste manier af te voeren.

Wat mag niet in de puincontainer?

We benoemden het al even: in de puincontainer mag geen hout of grofvuil. Ook tuinafval moet je buiten deze container laten. Je zou denken dat restanten van bouwmateriaal en isolatiemateriaal er ook wel in mag, maar dat is niet zo. Dit hoort thuis in de bouw- en sloopafvalcontainer. Ook grofvuil, zoals oude meubels, gordijnen en kunststoffen horen in deze bak niet thuis.

Voor deze andere spullen is er de grofvuilcontainer. Omgekeerd mag daar dan wel weer bepaalde soorten puin in. Denk bijvoorbeeld aan metselwerkpuin en betonpuin. Eigenlijk is een grofvuilcontainer dus onmisbaar. Een combinatie met een puincontainer is wat dat betreft vaak een logische keus.

Waarom is scheiden zo belangrijk

Waarom is scheiden zo belangrijk?

Restafval verbranden is duur. En afval nogmaals moeten scheiden, ook. Het verwerken van ongesorteerd afval is namelijk heel bewerkelijk. Wanneer je afval op de juiste manier aanbiedt, zul je zien dat de kosten een stuk lager zijn. Afval scheiden is bovendien ook goed voor het milieu. Wanneer je iets op de juiste manier aanbiedt, is de kans groot dat het gerecycled kan worden. Denk daarom van tevoren al na over de afvalstromen die vrijkomen bij de klus. Je hoeft niet per se grote containers te huren. Ook een kleine container huren behoort tot de verschillende mogelijkheden.

Wanneer je niet precies weet welke container(s) je nodig hebt, is het een goed idee dit na te vragen aan de verhuurder van de containers. Hij/zij kan je vaak helpen om een idee te krijgen van wat je allemaal nodig hebt. Zo bespaar je geld én ben je groen en duurzaam bezig, wat ook erg belangrijk is in deze tijd.

Related Posts