Home Klustips Zelf een badkuip plaatsen: zo pak je het aan

Zelf een badkuip plaatsen: zo pak je het aan

Door bouwsuper
Zelf een badkuip plaatsen: zo pak je het aan

In dit artikel lees je diverse handige tips om een bad te plaatsen. Als je een beetje handig bent, kun je dit namelijk prima zelf doen! Denk van tevoren goed na over de plek van de nieuwe badkuip en de gewenste afwerking. Haal de juiste benodigdheden in huis en trek voldoende tijd uit voor de klus. Een goede voorbereiding is zoals gewoonlijk het halve werk.

Badkuip zelf plaatsen: wat heb je nodig?

De exacte benodigdheden zijn afhankelijk van het type bad en de gewenste afwerking. Om je toch een beter beeld te geven, staat hieronder een handig lijstje met gereedschap en materialen.

  • Badkuip
  • PVC buis afvoer (Let goed op de PVC buis maten. Voor een bad is een afvoerpijp van 50 mm erg geschikt.)
  • Overloopset
  • Afstelpoten
  • PVC lijm en siliconenkit
  • Snelcement
  • Gasbetonblokken
  • Standaard gereedschap zoals een zaag en hamer
  • Waterpas en meetgereedschap
  • Grote deken

Afvoer en overloop monteren

Monteer eerst de afvoer en overloop. Leg hiervoor de badkuip op de kop met een deken eronder. Zo kun je beschadigingen voorkomen. Verbind de afvoerzeef van het bad met de pvc buis afvoer en dicht af met kit. De overloop bevestig je aan de bovenste opening in de badkuip.

Bad plaatsen op stelpoten

De beste positie van de stelpoten is afhankelijk van de badkuip. Het heeft te maken met het formaat en het model. Vaak wordt er een handleiding bij het bad geleverd met advies over de stelpoten. Zet de poten in deze positie, plaats de badkuip erop en stel het waterpas. Een waterpas bad ziet er niet alleen netjes uit, maar is ook essentieel voor het weglopen van het water. Zodra de waterleiding en afvoerleidingen op de juiste plek zitten, kun je even controleren of het water goed wegloopt. Doe dit uiteraard voordat je alle leidingen vastlijmt.

Bad plaatsen op stelpoten

Badkuip inmetselen

Voor de stevigheid zet je de afgestelde poten vast met snelcement. Dubbel check of de positie klopt. Bevestig vervolgens alle leidingen, controleer op lekkage en werk het af. Vervolgens metsel je het bad in met gasbetonblokken.

Badkuip op draagframe

In plaats van stelpoten kun je ook gebruik maken van een draagframe. Zo’n frame werkt isolerend en zal het water in de badkuip langer warm houden. Maak een opening in het draagframe voor de waterafvoer, plaat het bad erin en werk het geheel af met tegels.

Metaal bad? Eerst aarden!

Voor de veiligheid moet een bad van metaal eerst worden geaard. Laat dit altijd door een professionele elektricien doen. Schaf anders een kunststof badkuip aan.

Related Posts