Home Klustips Voorkom ongelukken op de bouw met deze tips

Voorkom ongelukken op de bouw met deze tips

Door bouwsuper
Voorkom ongelukken op de bouw met deze tips

“Bouwvakker zwaargewond op bouwplaats” en “Traumahelikopter ingezet voor ongeval op bouwplaats” zijn nieuwskoppen die je regelmatig voorbij ziet komen. Op elke bouwplaats liggen onaangename ongelukken op de loer. Ondanks dat ongelukken nooit volledig kunnen worden voorkomen, zijn er wel een aantal maatregelen die kunnen worden genomen zoals het vaststellen van een aanpak strategie en het dragen van de juiste werkschoenen om dit soort risico’s zoveel mogelijk te vermijden.

Gevaar op de loer

In de bouw heb je als werknemer dagelijks te maken met het bedienen van machines, verplaatsen van zwaar materiaal en lange werkdagen. De vermindering van ongelukken op de bouwplaats is deels te danken aan de zorgplicht van werkgevers om voor de veiligheid van hun medewerkers te zorgen. Desondanks komen ongelukken nog steeds vaak voor en is het van cruciaal belang om extra maatregelen te nemen.

Stappenplan naar veiligheid

voorkom ongelukken op de bouw

Om arbeidsongevallen op de bouwplaats zoals vallen van 5 meter hoogte of beknelling door machines te voorkomen, vind je hieronder een aantal maatregelen om de arbeidsomstandigheden op de bouwplaats te verbeteren.

  • Informeer bouwpersoneel over de veiligheidsregels en spreek hen aan als zij zich niet aan de veiligheidsregels houden.
  • Verstrek bouwpersoneel regelmatig met voorlichtingen over veilig werken. Dit soort voorlichtingen dragen bij aan het voorkomen van ongevallen doordat werknemers zich bewust worden van de veiligheid van hun mede collega’s.
  • Zorg dat het gebied van de bouwplaats duidelijk is aangeven door middel van bijvoorbeeld constructie borden en bouwhekken. Hiermee voorkom je niet alleen dat onschuldige buitenstaanders, maar ook kwaadwillende de bouwplaats proberen te betreden.
  • Berg gebruikt materiaal op de juiste wijze op als het niet in gebruik is. Het rondslingeren van bouwafval en onnodig bouwmateriaal vormt een gevaar voor de veiligheid op de bouwplaats.
  • Maak van het dragen van de juiste uitrusting een gewoonte. Iedereen die de bouwplaats betreedt moet voorzien zijn van uitrusting zoals een bouwhelm, gehoorbeschermers, een veiligheidsbril en de juiste werkschoenen.

Het bouwen van een veilige omgeving

Elke opdrachtgever wil dat elk bouwproject met succes wordt uitgevoerd en ongelukken zijn daar geen onderdeel van. Daarom is het belangrijk dat het bouwpersoneel volledig is geïnformeerd over de veiligheidsmaatregelen op de bouwplaats. Het zetten van kleine stapjes, zoals bouwpersoneel te informeren over het aanschaffen van de juiste werkschoenen bij ervaren winkels zoals ARBO Safety Shoes, draagt al bij aan het voorkomen van onnodige ongelukken die het niet waard zijn om te laten gebeuren.

Related Posts