Home Klustips 5 energiebesparende maatregelen voor op kantoor

5 energiebesparende maatregelen voor op kantoor

Door bouwsuper
5 energiebesparende maatregelen voor op kantoor

We letten met z’n allen steeds meer op het klimaat en duurzaamheid. Daarom is het ook niet zo gek dat de Nederlandse regering nieuwe wetten en regels op dit gebied aannemen. Één van deze regels gaat in 2023 in en gaat over het energielabel van je kantoor. Deze moet namelijk maximaal energielabel C zijn om er gebruik van te mogen maken en in 2030 verwacht men energielabel A. Daarom is het belangrijk dat jij over de energiezuinigheid van jouw kantoorpand gaat nadenken. Om jou hier vast bij te helpen, lees je hier 5 tips die ervoor zorgen dat je een beter energielabel krijgt dan dat je had. 

Maatregel 1: Isolatie

De meest voor de hand liggende manier om ervoor te zorgen dat je kantoor energie bespaart is isolatie. Denk hierbij aan de isolatie van het dak, de vloer en de gevel. Dit zijn namelijk de plekken waar de meeste energie kan ontsnappen omdat deze een groot gedeelte van het gebouw bevatten. Isolatie zorgt er dus voor dat energie in de vorm van warmte niet kan ontsnappen, waardoor je de verwarming minder aan hoeft te zetten en je op jaarbasis erg veel bespaart. 

Maatregel 2: Dubbel glas

energiebesparende maatregelen kantoor

Zijn de kozijnen van je kantoorpand aan vervanging toe? Dan komt dit erg goed uit want dan kun je meteen je glas vervangen. Ga dan altijd voor dubbel of driedubbel glas, wat ook voor betere isolatie zorgt en je dus ook hierom de verwarming minder aan hoeft te zetten. Daarnaast heb je door dit glas ook minder last van condens en houdt het geluid van buiten tegen. 

Maatregel 3: Regelschema met ventilatoren

Ook door een regelschema met ventilatoren uit verschillende ruimtes kun je de stookkosten naar beneden brengen. Elke ruimte heeft namelijk behoefte aan een andere manier van ventileren. Speel je hier op in, dan kun je ook in bijvoorbeeld ruimtes die leeg staan, goed de ventilatie regelen. Wat zorgt voor een beter label. 

Maatregel 4: Energiezuinige verlichting

Door relatief goedkoop alle lichten te vervangen voor energiezuinige verlichting, bespaar je ook veel energie. Hiermee wordt LED verlichting bedoeld. LED lampen zijn een stuk zuiniger en kun je zo instellen dat ze alleen aangaan als het echt nodig is. 

Maatregel 5: De ketel

Denk goed na over welke ketel je in je gebouw wil hebben. De een is namelijk duurzamer dan de andere en de een kan niet in elk gebouw geplaatst worden in vergelijking tot de ander. De meest voordelige keuze is of een HR ketel en als je helemaal voor een goed label wil gaan, kun je het beste de waterpomp kiezen.

Wil jij een beter energielabel voor je kantoor? Of besparen op de maandelijkse energiekosten? Schakel een energieprestatie adviesbureau in voor deskundig advies. Vraag bij Bedrijfsenergielabels een energielabel aan voor energieprestatieadvies op maat.

Related Posts