Sta je op het punt om de muren of het plafond te schilderen? Dan is het prettig als je de juiste materialen in huis kunt halen. Maar als je in de bouwmarkt staat om alle materialen die je nodig hebt aan te schaffen, dan merk je al gauw dat er verschillende soorten verfrollers en kwasten zijn. Voor een mooi eindresultaat is het belangrijk dat je de juiste verfroller kiest, passend bij het oppervlak dat je gaat schilderen. Hieronder vertellen wij je welke verfrollers er verkrijgbaar zijn en waar je de betreffende werfroller voor gebruikt.
In dit artikel:
Vachtrollers
Een vachtroller gebruik je voor het verven van muren en plafonds. Een vachtroller is uitermate geschikt voor grote oppervlakken. Als je op zoek gaat naar een vachtroller dan zul je merken dat er ook hier weer verschillen in zijn. Zo heb je kortharige of langharige vachtrollers. Een kortharige vachtroller is met name geschikt als je een strak en glad resultaat wilt. Een langharige vachtroller is geschikt voor ruwe ondergronden waar ook dieper gelegen delen goed gedekt moeten worden. Naast een normale variant is er ook de antispatroller verkrijgbaar. De naam zegt het eigenlijk al, deze verfroller is een uitkomst als er zo min mogelijk verf in het rond mag spetteren.
Lakrollers
Een lakroller gebruik je voor lakverf op ondergronden van hout of metaal. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van de deur of van houten kozijnen. Een lakroller is gemaakt van vilt of van schuimplastic. Viltrollers geven het beste resultaat. Als je gebruik maakt van een schuimroller, dan kun je beter niet te hard op de roller drukken om het effect van een sinaasappelhuid te voorkomen. Een lakroller verdeelt het verf goed en gelijkmatig over het oppervlak en geven een glad en strak resultaat.
Structuurroller
Een structuurroller is te herkennen aan de gele kleur. Als je een laag verf hebt aangebracht, dan kun je met een structuurroller een werkje op je muur aanbrengen waardoor het wat speelser oogt. De vacht van de roller is gemaakt van schuim en heeft een specifieke structuur, bijvoorbeeld een fijne of een grove structuur. Ook wanneer de muur in slechte staat verkeerd kun je bijvoorbeeld structuurverf en een structuurroller gebruiken om oneffenheden goed te bedekken en te verbloemen.
Formaat verfroller
Verfrollers zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Wanneer je een klein oppervlakte schildert, dan kun je een kleine roller van 10 cm breed gebruiken. Grotere oppervlakken schilder je sneller met een bredere roller. Voor grote muren en plafonds gebruik je bijvoorbeeld een roller van 18 cm. Langs de randen kun je een kwast gebruiken.
Het eerste gebruik van een verfroller
Voordat je gebruik maakt van een verfroller dien je eerst de pluisjes te verwijderen. Dit kun je doen met een stuk breed plakband dat je om de roller wikkelt en er vervolgens weer aftrekt. De pluisjes blijven aan het plakband plakken. Daarna maak je de roller vochtig met wat schoon water en rol de roller vervolgens droog op een handdoek. Een licht vochtige verfroller neemt beter het verf op dan een droge roller.
Klaar? Zo berg je de verfroller op!
Als je klaar bent met je verfklus, dan kun je de verfroller niet zomaar laten liggen. Spoel eerst de verfroller goed onder de kraan uit. Laat de roller vervolgens goed drogen aan een schone verfrolhouder. Als de roller goed droog is, is het weer klaar voor een volgende verfklus.
Wanneer de volgende klus nog even op zich laat wachten, dan kun je de roller bewaren in aluminiumfolie of in een plastic zakje. Als je de roller nog langer wilt bewaren, dan kun je de roller in aluminium wikkelen en in de vriezer bewaren.
Lees ook: Zo kun je het beste je verfkwast schoonmaken en bewaren