Wie herkent zich er niet in? Het is mooi weer en rondom het huis zijn er diverse klussen die uitgevoerd moeten worden. Wanneer je dan op hoogte de ramen wilt gaan poetsen, of kozijnen gaan schilderen dan is een ladder eigenlijk niet verantwoord. Tijd om de hulp in te roepen van een klusjesman! Echter deze loopt tegen hetzelfde probleem aan. Een betaalbare rolsteiger kopen is voor beide partijen een goede optie!
In dit artikel:
Waarom een rolsteiger kopen?
Een rolsteiger kopen hoeft helemaal niet duur te zijn, je moet je gewoon goed realiseren wat je er voor over heeft. Natuurlijk is de aanschafwaarde van een steiger wel een investering. Daarom is het goed om je vooraf te realiseren: Hoe vaak heb ik hem nu nodig en heb ik dit bedrag er voor over? Voor een professionele timmerman, of schilder kan een rolsteiger dan al snel uit. De echte thuis doe-het-zelver denkt nog wel een keertje na. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je dergelijk klussen op hoogte niet meer doet vanaf een ladder. Koop of huur een steiger!
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een steiger?
Het klinkt nu allemaal wel leuk ‘een rolsteiger kopen’, maar waar moet je nu allemaal op letten? Je dient je vooral af te vragen welke werkoppervlakte je nodig hebt. Denk hierbij aan zaken zoals werkhoogte, breedte van het platform en de lengte van het platform. Vervolgens dien je na te denken of je vrijstaand of aan de gevel wil gaan werken. Bij vrijstaand werken zijn bijvoorbeeld 4 stabilisatoren benodigd in plaats van 2. Ook is het goed om na te denken of je gebruik wilt maken van houten vloeren of juist lichtgewicht. Wanneer je rolsteigers professioneel gaat gebruiken moet ja rekening houden met de nieuwe norm opbouwen.
Wat zijn de opbouwvoorschriften?
Zodra je een steiger professioneel gaat gebruiken is het verstandig om rekening te houden met de nieuwe wetgeving omtrent de op -en afbouw van rolsteigers. De regel houdt in dat je voortaan altijd omgeven moet zijn door middel van heupleuningen. Deze voorloopleuningen plaats je altijd voordat je het platform betreedt. De arbeidsinspectie wil hiermee de kans op (val)ongelukken verkleinen. We horen je nu denken: “moet ik nu mijn huidige steiger aanpassen?” Ja! Ga hierover snel in gesprek met bijvoorbeeld laddersenrolsteigers.nl.
Hoe zit het met de keuring van rolsteigers?
Je dient jaarlijks je steigermateriaal te (laten) keuren. Wanneer je zelf voldoende expertise hebt om dit te kunnen beoordelen dan mag je het zelf doen. Het is echter wel van belang dat je alle zaken wel op de juiste manier vastlegt. Het keuren van steigeronderdelen wordt niet altijd goed gedaan. Zo neemt de ZZP-er het vaak met een korreltje zout, terwijl de grotere bedrijven alles exact vastleggen. Ons advies? Bekijk gewoon periodiek je materiaal en wees realistisch. Als iets versleten, of kapot is vervang het. Je wilt toch ook klussen met een veilige rolsteiger?