Home Klustips Sticker- en lijmresten verwijderen; zo doe je dat!

Sticker- en lijmresten verwijderen; zo doe je dat!

Door Marieke
Lijmresten

Je trekt een sticker ergens vanaf en er blijft een lelijke plek achter. De trekt de vloerbedekking van de trap of de vloer en vervolgens blijf je met lijmresten zitten waarvan je niet weet hoe je die eraf moet krijgen. Hardnekkige lijmresten op bijvoorbeeld de trap kun je ook verwijderen door er met de schuurmachine over te gaan en het eraf te schuren.
Gelukkig zijn er diverse huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die moeiteloos lijm- en stickerresten verwijderen van kleinere plekjes. In dit artikel zullen wij een aantal van deze middeltjes noemen en hoe je het gebruikt om de lijm- en stickerresten te verwijderen.

Wel geven wij een waarschuwing vooraf; niet alle middelen zullen geschikt zijn voor alle ondergronden. Zo is olie niet zo goed voor onbehandeld hout. Ga altijd na of het middel geschikt is voor de ondergrond waarop de stickerresten zitten. Weet je het niet zeker? Probeer het dan eerst op een plek die niet in het zicht is.

Afwasmiddel met water

Een klein lijmrestje van een sticker? Het etiket van een glazen pot afhalen? Dan kan afwasmiddel opgelost in water al genoeg zijn. Een pot kun je een tijdje in afwaswater laten weken en je kunt de sticker plus de lijmresten er vaak zo afhalen. Zo heb je weer een prachtig potje die je kunt vullen met zelfgemaakte jam waar je een eigen etiket op kunt plakken.

Pindakaas

In pindakaas zit olie. Daarom kun je pindakaas gebruiken om lijmresten te verwijderen. Wrijf de plek in met pindakaas, laat het even inwerken en wrijf de plek dan weer schoon.

Let er wel op dat olie – en dus ook pindakaas – niet geschikt is voor bijvoorbeeld onbehandeld hout.

Lampenolie

Lampenolie is ook geschikt om lijmresten te verwijderen. Doe wat lampenolie op een doek en wrijf het op de vlek. Je zult zien dat de resten zo verdwijnen. Geen lampenolie in huis? Gebruik dan olijfolie of zonnebloemolie, of natuurlijk pindakaas! Want wie heeft dat nu niet in huis. We zijn er toch allemaal mee groot geworden?

Citrus

Schoonmaakmiddel met citrus, citroensap of het vocht uit de schil van de sinaasappel. Dit zijn allemaal middelen waarmee je lijmresten kunt verwijderen. Het zuur zorgt ervoor dat de lijmresten weg zullen gaan. Let wel goed op de ondergrond. Bepaalde ondergronden kunnen beschadigen door het zuur. Test het eerst op een onopvallende plek als je niet zeker weet of het ondergrond geschikt is voor het zuur.

Baking soda met kokosolie

Los wat baking soda op in kokosolie en wrijf het op de plek. Eventjes in laten werken en wrijf het er vervolgens weer vanaf. Ook nu weer; let goed op of je ondergrond geschikt is voor olie.

Schoonmaakazijn

Wrijf met een doekje wat schoonmaakazijn over de lijmresten. Na een poosje inwerken kun je de plek naspoelen met water en de lijmresten er zo afvegen.

Nagellakremover

Nagellakremover blijkt ook een stickerremover te zijn. Wrijf de plek in met een doekje met de remover en de resten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Als het echt niet lukt …

Als het echt niet lukt, dan kun je altijd nog een speciale stickerverwijderaar kopen en dat op de plek aanbrengen.

Leestip: Creëer een unieke woning met muurstickers

Related Posts