Home Klustips Nieuwbouw voor dummies

Nieuwbouw voor dummies

Door Maxime

Van CPO tot meerwerk: de wereld van nieuwbouw heeft er een handje van allemaal cryptische moeilijke termen en wonderlijke afkortingen te gebruiken. Om je een beetje wegwijs te maken, heb ik de belangrijkste termen voor je verzameld en van een korte simpele uitleg voorzien.

Bouwplan

Je moet misschien nog even wachten tot je eindelijk in je droomhuis kunt trekken, maar gelukkig kun je alvast wegdromen bij het bouwplan. Hoe gaat jouw huis eruit zien? Wat wordt de indeling? Je kunt het allemaal terugzien in het bouwplan. Ook goed om eens te kijken of je het overal wel mee eens bent.

Casco

Staat er in de omschrijving dat het huis ‘casco’ wordt opgeleverd, dan betekent dit dat alleen het skelet van het huis voor jou wordt gebouwd. Soms wordt een deel van het binnenwerk wel meegeleverd, soms moet je deuren, keuken, badkamer, leidingen, verwarming en toilet nog zelf regelen. Extra werk, maar ideaal voor klusliefhebbers.

CPO

De mooie dakpannen, prachtige kozijnen, grote ramen… Je ziet jouw huis al helemaal voor je, maar wilt niet in je eentje gaan bouwen. Dan is een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) misschien wel wat voor jou. Hierbij bepaal jij, samen met je toekomstige buurtgenoten, helemaal zelf hoe jouw huis en jullie wijk eruit komt te zien. Van de bakstenen tot de bouwstijl en het plan, jullie zijn de baas. Meteen ook chill voor het contact met je buurt!

Kavel

Het kavel is, simpel gezegd, het stuk grond waar jouw huis op gebouwd gaat worden. Bij nieuwbouw koop je dit altijd vrij op naam. Dat is een voordeel, omdat bepaalde kosten (zoals die van de projectontwikkelaar) worden meegerekend in de verkoopprijs en jij die dus kunt afbetalen via je hypotheek. Dat scheelt weer een spaarpotje, handig.

Kosten

Laten we beginnen met het goede nieuws: er zijn kosten die je bij het kopen van een nieuwbouwhuis niet hoeft te betalen. Zo kun je overdrachtskosten en taxatiekosten lekker overslaan. Maar daar tegenover staan wel extra kosten, zoals die voor de aanleg van een tuin en de erfafscheiding. Ook de bouwrente, depotrente en bankgarantie moet je gewoon betalen. Houdt hier dus zeker rekening mee als je een kostenplaatje uitschrijft.

Meerwerk

Je koopt een nieuwbouwhuis en krijgt het standaard bouwplan te zien. Maar bah, de keuken staat je niet aan, je wilt iets anders.. Geen probleem, het standaardplan voor een nieuwbouwhuis kan altijd worden aangepast, dat heet meerwerk. Let wel op! Voordat je van jouw gezinshuis een villa met zwembad maakt: alle aanpassingen die de aannemer extra werk opleveren, worden op jouw kosten gedaan.

Projectrente

Heb je eindelijk overzicht weten te scheppen in de chaos die de hypotheekwereld is, komen ze aanzetten met een projectrente. Deze rente wordt alleen bij nieuwbouwprojecten aangeboden en kan heel voordelig zijn, maar kan ook voor extra kosten zorgen. De projectrente wordt vaak vastgelegd voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar, waarna je de normale marktrente gaat betalen. Soms wordt die rente zelfs nog een beetje verhoogd en betaal je dus meer. Laat je dus goed informeren voordat je voor de projectrente kiest. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kende jij deze termen al?

Related Posts