Home Klustips Kunststof kozijnen verven

Kunststof kozijnen verven

Door bouwsuper

Als je kunststof kozijnen wilt verven zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Als je de volgende stappen volgt kan het bijna niet misgaan!

Schuren

Voor je kunt verven zul je de kozijnen eerst (licht) moeten schuren. Kunststof is kwetsbaar, dus schuur het oppervlak met fijne korrel. Wanneer de oppervlakte geschuurd is kun je deze het best even schoonmaken.

Ontvetten

Wanneer je kozijnen van zacht PVC zijn is het belangrijk om iets voorzichtiger te zijn met de middelen die je gebruikt. Voor zacht PVC is wat water met zeep vaak voldoende maar je kunt ook een mengsel van terpentine en methylethylketon (MEK) gebruiken. Poly­urethanen zijn vaak goed te beschilderen, deze hoef je enkel te schuren en te ontvetten. Polyamiden zijn lastig te schilderen en het is de vraag of het eindresultaat echt mooi zal zijn.

Schilderen

Het is vrijwel altijd noodzakelijk om een grondlaag of primer aan te brengen voor je de kozijnen in de gewenste kleur kunt verven. Voor optimaal resultaat kun je eventueel ook een tussenlaag aanbrengen. Als toplaag kun je het best acrylaatdis­persie­verf gebruiken of en alkyd- of polyuret­hancoa­ting. Gebruik GEEN epoxy, deze verkleurt vaak snel in de zon! Epoxy is wel erg geschikt als primer.

Het is aan te raden om eerst een klein stukje, wat niet te erg in het zicht ligt, te verven voor je het hele kozijn verft. Zo kun je testen of de gekozen behandeling geschikt is.

Kleuren

Hoewel kunststof voornamelijk de afgelopen jaren populair is geworden, wordt het al ontzettend lang gebruikt om kozijnen van te maken. Je kunt kozijnen in elke kleur verven, maar wanneer je kozijnen al wat ouder zijn is het verstandig om voor niet al te donkere kleuren te kiezen.

Related Posts