Home Ruimte 5 toepassingen met Portugese tegels

5 toepassingen met Portugese tegels

Door Marieke
Portugese tegels

Als je een stedentripje maakt naar Lissabon dan kijk je werkelijk je ogen uit! Prachtige gevels vol met mooie Portugese tegels. Vandaag de dag zijn ze ook niet meer weg te denken in het Nederlandse interieur. In dit artikel lees je 5 toepassingen hoe je de Portugese tegel kunt gebruiken in jouw interieur. Maar wij vertellen je ook een stukje over de geschiedenis van de Portugese tegel.

Een stukje geschiedenis over de Azulejos

Maar eerst een stukje geschiedenis. Azulejos zijn tegels die in Portugal en in Spanje worden gebruikt als decoratie. Het zijn tegels van keramiek waarop figuren geschilderd zijn. Blauw is de meest gebruikte kleur, maar je zult de Azulejos in allerlei kleuren tegenkomen. Het oppervlak van de tegel kan glad zijn, maar ook met reliëf. In deze zuidelijke landen vind je de tegel overal; zowel binnenshuis, als op de buitenmuren van kerken, huizen, paleizen, metrostations, maar ook in parken en tuinen. Azulejos worden als verfraaiing van een pand gebruikt, dan wordt er veelal gebruik gemaakt van geometrische patronen. Ook kunnen er afbeelding mee gemaakt worden. Elke tegel vormt dan als het ware een stukje van de puzzel.

Pas vanaf het jaar 1500 werden deze tegels in Portugal geïntroduceerd. De koning van Portugal was zo onder de indruk van het tegelwerk in Spanje, dat hij het naar Portugal wilde brengen. Het Paleis van Sintra was het eerste gebouw met een rijke toepassing van Azulejos. Later is de tegelsierkunst uitgegroeid tot één van de belangrijkste van Europa.

Vandaag de dag is het ook in Nederland helemaal trendy. In dit artikel lees je 5 toepassingen waar je de tegel kunt gebruiken.

In de hal

De hal is wel een van de populairste plekken waar je de tegel vindt. De hal is veelal strak en saai en je kunt er niet zo veel mee. De kleurrijke Portugese tegel is ideaal om de hal op te fleuren. Niet alleen door het kleurgebruik, maar ook vanwege de patronen. Je kunt de tegel zowel op de vloer leggen als op een deel van de muur plaatsen. Pas wel op dat het weer niet te druk wordt. Met de tegel in je hal heb je direct een blikvanger als je binnenkomt!

Portugese tegel hal

De keuken

In de keuken zijn er grofweg twee mogelijkheden voor de Portugese tegel. In de eerste plaats kun je ze op de vloer plaatsen. Daarnaast is het ook mogelijk om ze als spatwand boven het aanrecht te bekleden. De patronen en de kleuren maken een neutrale keuken net wat spannender. Pas ook hier weer op dat je het niet te druk maakt met de Portugese tegel.

In het toilet of de badkamer

Je hoeft niet je hele toilet of badkamer met de Portugese tegel te bekleden. Kies voor de vloer, of juist alleen een wandje achter het toilet. Te veel wordt al snel te druk, maar zomaar een vloertje of een wandje met deze tegel breekt net het strakke en saaie van de ruimte en creëer je een heel gezellige sfeer. Ja dat kan zelfs op het toilet.

Portugese tegels badkamer

Tafels

Ben je creatief? Ga dan aan de slag met je tafel. Maak een tafelblad met Portugese tegels. Ook voor de tuintafel is de tegel heel geschikt, maar natuurlijk kun je er ook je eetkamertafel, salontafel of bijzettafel mee bekleden.

De trap

Weet je al wat je met je trap gaat doen? Bekleed de stootborden met Portugese tegels en je hebt een onwijs originele trap. Wie wil dat nou niet!

Portugese tegels trap

 

Related Posts