Home Klustips Kies bij een renovatie of nieuwbouw voor kunststof kozijnen

Kies bij een renovatie of nieuwbouw voor kunststof kozijnen

Door bouwsuper
Kunststof-kozijnen

Tegenwoordig wordt bij de renovatie of nieuwbouw van woningen vrijwel standaard voor kunststof kozijnen gekozen. Alternatief is een hardhouten model. Kunststof kozijnen kopen biedt bewoners verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat kozijnen van kunststof slechts af en toe schoongemaakt hoeven te worden. Dit kan met wat water en een vochtige doek. Om de kozijnen lang mooi te houden, loont het deze in de was te zetten. Het vuil dat de kozijnen aan zou kunnen tasten blijft in dit geval in de was steken, waardoor het materiaal zelf niet beschadigd raakt. Vergelijk je het met houten kozijnen, dan vergt hout veel meer onderhoud. Dit materiaal moet zeker eens per drie of vier jaar opnieuw geschilderd worden, enigszins afhankelijk van de gebruikte lak en je omgeving. Staat het kozijn bijvoorbeeld een groot deel van de dag op de wind? 

Verbeterde isolatie met kunststof kozijnen en deuren

Niet alleen het feit dat het kunststof eenvoudig te onderhouden is maakt de investering in het materiaal interessant. Ook helpen kunststof deuren en -kozijnen mee, de isolatiewaarde van de woning te verbeteren. Een verbeterde isolatiewaarde maakt een woning niet alleen meer waard; ook laat het je maandelijks minder energie verbruiken. Zo verdien je de investering in nieuwe kunststof deuren relatief snel terug. De kunststof deuren worden in verschillende modellen en varianten aangeboden. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor kunststof met een zekere nerf of houten look. Zo lijkt kunststof op afstand net echt hout te zijn! Bij de keuze voor nieuwe kozijnen met ramen is het interessant te letten op de Ug-waarde van deze combinatie. Des te lager de Ug-waarde, des te beter de isolerende werking ervan. 

Verbeterde isolatie met kunststof kozijnen en deuren

Inbraakbeveiliging van je woning verbeteren

Een derde belangrijke reden om voor kunststof kozijnen en deuren te kiezen, is de inbraakveiligheid ervan. Over het algemeen geldt dat de kunststof componenten lastiger open te breken zijn, dan componenten van hout. Het maakt dat de kans op een inbraak in huis afneemt. Combineer de kunststof ramen en deuren met een goed slot. Let op de beoordeling van Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze onafhankelijke partij geeft sloten een waarde van nul, een, twee of drie sterren. Het vertelt je meer over de mate waarin een slot een inbraak tegen helpt te gaan, hierbij uitgaande van de meest gebruikte inbraakmethodes. Wanneer je een kunststof raam of kozijn van een nieuw slot laat voorzien, kan men je hier bij de plaatsing ervan meer over vertellen. 

Kunststof kozijnen vormen een duurzame keuze

Al met al vormt het gebruik van kunststof kozijnen een bewust duurzame keuze. Het materiaal gaat bij een normaal gebruik en een regelmatige schoonmaakbeurt jaren mee; al snel zo’n 50 jaar. Daarbij verbetert het de isolatie, waardoor je minder grijze stroom verbruikt in huis.

Related Posts