Home Klustips Je eigen kippenren bouwen? Zo doe je het

Je eigen kippenren bouwen? Zo doe je het

Door bouwsuper
Je eigen kippenren bouwen? Zo doe je het

Door zelf je eigen kippenren te bouwen kun je geld besparen en heb je controle over de omgeving waar je kippen worden grootgebracht en lekker rond kunnen scharrelen. Het is een leuk project, waar je met het hele gezin aan kan werken. Hieronder lees je een aantal tips over hoe je zelf een kippenren kunt bouwen dat veilig, comfortabel en functioneel is voor je kippen.

De ruimte bepalen

Kies een ruime plaats in de tuin, waar de ren zou kunnen staan. Zorg ervoor dat de oppervlakte groot genoeg is voor de kippen om te kunnen lopen en bewegen. De oppervlakte van de ren hangt natuurlijk ook af van het aantal kippen die je in de ren wilt houden. In de regel kun je vier tot vijf vierkante meter per kip aanhouden. Zorg ook dat je een grote struik of lage boom betrekt bij de kippenren, zodat de kippen een plek hebben waar ze ’s avonds op stok kunnen gaan. Als je de ruimte hebt bepaald, kun je beginnen met het uitzetten van de afrastering van de ren. En mocht er gaas over blijven, dan kun je dat eventueel gebruiken voor een moestuin of een kleinere ren.

De buitenkant vastzetten

Als je de omvang van de kippenren hebt bepaald, dan kun je het gaan vastzette met Robinia palen. Zorg ervoor dat het gaas en de palen ver genoeg in de grond zitten, zodat andere dieren er niet onderdoor kunnen graven en bij de kippen kunnen komen. Kippen zijn namelijk prooidieren, dus het is belangrijk dat het frame stevig is voor de veiligheid.

Het kippenhok

Het kippenhok

Als de buitenkant van de ren staat, kun je beginnen aan het kippenhok. Deze kan je helemaal zelf bouwen of kant-en-klaar kopen. Zorg dat er voldoende broedkamers in het hok zitten, zodat de kippen hun eieren kunnen leggen en in alle rust veilig kunnen broeden. Bekleed de vloer van het hok met stro, zodat je het kippenhok makkelijk schoon kan houden.

Voed- en drinkbakken

In principe is de kippenren na het volgen van deze stappen, zo goed als af. Je kan er nog voor kiezen om voed -en drinkbakken neer te zetten, maar het allerleukste is natuurlijk om de kippen iedere dag zelf te voeren. Uiteraard is het wel belangrijk dat de kippen genoeg water kunnen drinken in de ren, dus een goed drink systeem is essentieel. Ververs het water dagelijks om eventuele algengroei te voorkomen.

Het systeem van een ren kan uiteraard ook voor andere dieren worden gebruikt, zoals konijnen, varkentjes, andere vogels of als egel hok. Zo kun je een heel dierenrijk creëren in je eigen achtertuin.

Related Posts