Home Klustips 3 tips voor het vervangen van je platdak

3 tips voor het vervangen van je platdak

Door bouwsuper
3 tips voor het vervangen van je platdak

Een platdak vervangen is nog best een lastige klus. Zeker als je niet goed weet waar je op moet letten. Daarnaast vinden veel mensen het ook geen fijn idee om bovenop het dak te moeten. Gelukkig kunnen professionals je daarbij helpen. Maar voor het zover is, moet je eerst nog op een paar zaken letten.

Let op de kwaliteit van het onderliggende hout

Bij een plat dak zit onder de dakbedekking vaak hout. Het gaat dan om platen. Die kunnen beschadigd zijn door bijvoorbeeld lekkage. Daarom kan het zeker geen kwaad om eerst de kwaliteit van het hout te controleren, voordat je een nieuw dak of dakbedekking laat plaatsen. Helaas is houtrot niet te herstellen, dus dan is helemaal vervangen het beste idee.

Loop het dak na, vervang broze plekken of laat het hout vervangen door een professional. Pas dan kun je echt aan de slag met het vervangen van je platdak.

Slechte onderdelen vervangen

Slechte onderdelen vervangen

Vervang slechte onderdelen op het dak eerst. Controleer bijvoorbeeld je nokvorst, shingles en boeidelen. Nokvorsten vervangen is iets wat je het best aan een professional kunt overlaten. Zeker als je niet echt weet hoe een nokvorst eruit ziet: het is een soort dakpan, op de nok van het dak. Deze moet goed liggen. De nokvorst snijdt tussen beide zijden van het dak. Het vervelende van een nokvorst is dat deze vaak op een gevaarlijke plek op het dak ligt.

Een boeideel vervangen is een vorm van dakrandafwerking. Dat kan bijvoorbeeld een dakgoot of de onderzijde van een plaat zijn. Het beschermt je dak beter, en zorgt voor een mooie afwerking. Helaas kunnen ook boeidelen rotten, of in ieder geval vuil worden, en dan moeten deze worden schoongemaakt. Dat kun je het best laten doen door een professional, want die heeft de juiste middelen.

Plaats isolatie

Isolatie is bij een platdak een absolute must. Heb je een platdak op je keuken of bijkeuken? Dan kan isolatie een behoorlijke besparing opleveren. Isoleren is eigenlijk altijd een goed idee. Bijvoorbeeld in de garage. Daar kan een dunne laag isolatie al zorgen voor minder energieverlies en meer comfort.

Isoleer voordat je nieuwe dakbedekking laat aanbrengen. Dat is het meest efficiënt. Plaats je isolatie met een Rd-waarde van in ieder geval 3.5? Dan kom je ook in aanmerking voor subsidie van de overheid en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Ook het platdak vervangen kun je laten doen door een expert. Dat levert het mooiste resultaat op en bovendien hoef je dan zelf geen gevaarlijke capriolen op het dak uit te halen.

Related Posts