Home materiaal Houten vloer: welk vloertype kies je?

Houten vloer: welk vloertype kies je?

Door bouwsuper
Houten vloer welk vloertype kies je

De meeste mensen willen graag een vloer van hout. Echter, kun je dit op verschillende manieren bereiken. Zo kun je kiezen voor een echte houten vloer, maar zijn er ook opties als parket en laminaat die je amper van een echte houten vloer kunt onderscheiden. Welke houten vloer het beste bij je past, lees je hier.

Houten vloer

Een massieve houten vloer is zeer karakteristiek. Massieve houten vloeren kunnen tot wel zestig jaar mee en hebben daarmee de langste levensduur. Je kunt met een houten vloer geen vloerverwarming gebruiken omdat het hout dan zal gaan werken. Daarnaast moet je een houten vloer reinigen met een speciale zeep. Eens in de zoveel tijd moet je het hout bijwerken en jaarlijks te behandelen met onderhoudsolie. Wanneer je houten vloer beschadigd is, kun je dit makkelijk herstellen. Is de vloer ernstig beschadigd? Dan kun je deze met een kleine vloer renovatie, schuren en een behandeling weer als nieuw maken.

Parketvloer

Parketvloeren kunnen ongeveer dertig jaar mee. Het verschil met een massieve houten vloer is dat een parket vloer dunner is. De toplaag is echter wel van echt hout gemaakt. Een parketvloer bestaat uit twee of meer lagen hout waarmee de werking van hout wordt tegengegaan. Parketvloeren kunnen in sommige gevallen wel worden gecombineerd met vloerverwarming. Dit hangt af van het soort hout. Schoonmaken van een parketvloer doe je in grote lijnen hetzelfde als een massieve houten vloer. Daarnaast moet je een parketvloer ongeveer eens per jaar opnieuw afwerken.

Laminaatvloer

Een laminaatvloer is gemaakt van kunststof en heeft een relatief dunner beschermlaag. Met goede zorg, kan een laminaatvloer tien tot twintig jaar meegaan. Laminaat is het gemakkelijkste om te leggen en te verwijderen. Omdat laminaat grotendeels van kunststof is gemaakt, kun je deze vloer gemakkelijk combineren met vloerverwarming. Een vloer van laminaat geen onderhoudsbehandeling nodig zoals de bovenstaande opties. Laminaat is echter wel gevoeliger voor beschadigingen. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig stofzuigt. Bovendien is een vloer van laminaat de meest stille en de goedkoopste van de drie. Je kunt een laminaatvloer zelf leggen waardoor je de kosten van het leggen niet hebt.

De uiteindelijke keuze

De uiteindelijke keuze

Je keuze zal uiteindelijk bepaald worden door je budget, smaak en hoeveel onderhoud je wil verrichten. Een massieve houten vloer heeft een robuuste en landelijke uitstraling, maar is het duurst en heeft het meeste onderhoud nodig. Parket is strakker, is gemakkelijker te leggen en te onderhouden. Laminaat is het goedkoopst en is ook gemakkelijk te leggen en onderhouden. Hiermee heb je echter niet een echte houten vloer.

Related Posts