Home Wonen 5 tips om meer rust in huis te creëren

5 tips om meer rust in huis te creëren

Door bouwsuper
5 tips om meer rust in huis te creëren

Tussen je werk, de kinderen en de stroom meldingen die er af en toe op je telefoon binnenkomen, kan het moeilijk zijn om een moment van rust te vinden. Na een lange drukke dag vol hectiek, wil je natuurlijk niets liever dan thuiskomen in een oase van rust. Je huis is een plek waar je uit kan rusten en je weer op kan laden. Probeer daarom thuis echt wat tijd voor jezelf te nemen. Lees een goed boek, kruip lekker ontspannen op de bank of ga eens mediteren. Doe wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt, maar waar je tegelijkertijd ook van ontspant.

Naast deze tijd voor jezelf, zijn er nog vele andere tips die voor meer rust in huis kunnen zorgen. De inrichting van je huis speelt hierin een grote rol. Door onderstaande tips te volgen, kun jij een rustgevende sfeer in huis creëren.

Kies voor rustgevende kleuren in huis

Een lichte basis in huis, kan al voor een rustgevend effect zorgen. Zachte natuurlijke kleuren zoals beige, groen en zand hebben een kalmerend effect op de geest en kunnen je helpen om een gevoel van rust te krijgen, als je de ruimte binnenloopt. Zorg daarom dat de muren in huis een natuurlijke tint hebben, als je behoefte hebt aan meer rust en sereniteit in je huis. Wit kan ook een hele mooie serene kleur zijn. Maar let wel goed op, want spierwit kan al snel te hard ogen en daarmee creëer je het tegenovergestelde effect. Kies daarom écht voor de juiste tint. Een zachte crème witte kleur of gebroken wit zijn hele goede opties.

Gebruik verschillende texturen voor meer rust in huis

Gebruik verschillende texturen voor meer rust in huis

Integreer zachte texturen zoals fluweel en zijde. Deze stoffen hebben een luxe uitstraling die kan helpen om de ontspanning te bevorderen. Ook een linnen stof in een lichte kleur kan hieraan bijdragen. Rust en comfort gaan hand in hand, dus zachte stoffen spelen een grote rol bij het creëren van een rustgevende sfeer in huis. Naast zachte materialen zijn andere materialen ook heel bevorderlijk voor de rust in huis. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals hout, steen, of bamboe, kun je de ruimte ook een meer serene sfeer geven.

Meer groen zorgt voor meer rust in huis

De kleur groen heeft een hele positieve en rustgevende werking op de mens. En er is natuurlijk geen betere manier om de kleur groen in je huis in te brengen, dan met mooie planten. Ze zorgen voor meer kleur in huis en fleuren de ruimte meteen op. Maar planten zijn daarnaast natuurlijke luchtzuiveraars, wat ook weer bevorderlijk is voor de rust in huis. Uit onderzoek is gebleken dat het hebben van veel planten in je omgeving een positieve werking heeft op het reduceren van stress.

En als je niet zulke groene vingers hebt, dan begin je toch gewoon met een makkelijk te verzorgen plant, zoals een vetplant of cactus?

Een dag zonder elektronica geeft meer rust

Het klinkt misschien een beetje gek, maar probeer het eens. Ervaar zelf hoe het is als je alle elektronica één dag uit laat staan. Je wordt namelijk onbewust voortdurend gebombardeerd met nieuws en informatie en dat kan soms heel uitputtend zijn. Geef jezelf een pauze door je een tijdje los te koppelen van deze apparaten. Al vind je elke dag maar een paar minuten rust, dan zul je echt al een verschil opmerken in je algehele stressniveau. Las één elektronica vrije dag in de week in of zelfs in de maand. Of gewoon een tijdvak per dag waar geen elektronica in wordt gebruikt. Alle kleine beetjes hebben al effect!

Less is more

Tenslotte, less is more! Een rommelige kamer kan overweldigend zijn en snel voor mentale onrust zorgen, waardoor het moeilijker wordt om je te ontspannen. Neem de tijd om je bezittingen door te nemen en je te ontdoen van alles wat je niet meer nodig hebt of gebruikt. Je zult verbaasd zijn hoeveel beter je je voelt als je huis netjes en opgeruimd is. Ontspul dus eens goed en ga voor een selectie meubels en accessoires met een strakke en zuivere uitstraling. En wees hierin consequent! Het is een kleine moeite met een groot resultaat.

Related Posts