Home Wonen Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

Door bouwsuper
Hoe lang gaat een cv-ketel mee

De levensduur van een cv-ketel is in de basis afhankelijk van de soort en het type van de ketel. Hierbij is zowel de technische- als economische levensduur van belang. Het gaat dus niet alleen om de werking van de ketel, maar ook tot welk moment het voordeliger wordt om een nieuw model aan te schaffen.

Daarbij zijn er andere omstandigheden die bepalen hoe lang een cv-ketel mee gaat. We leggen je graag uit hoe je deze levensduur kunt verlengen en op welke dingen je moet letten om je cv-ketel goed te onderhouden.

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel

Tegenwoordig gaat een gemiddelde cv-ketel 12 tot 15 jaar mee. Dit is korter dan de modellen van vroeger, maar dit komt door de duurzame onderdelen van tegenwoordig. Daarbij is het verbruik van nieuwe ketels een stuk lager.

Of een ketel langer of korter mee gaat is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Gebruiksintensiviteit;
  • Onderhoud;
  • Materiaal;
  • Type cv-ketel.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van de cv-ketels een kortere levensduur dan 10 jaar heeft, maar dat 50% wel 15 jaar of langer mee gaat! Zorg je dus goed voor jouw cv-ketel, dan kun je deze gemiddelde levensduur verlengen. In onderstaande punten leggen we uit hoe.

Intensief gebruik van een cv-ketel

We spreken van intensief gebruik van een cv-ketel als deze bijna altijd aanstaat. Als dit het geval is, is er vaak sprake van langere douchebeurten, een groter huishouden en een slechte isolatie van het huis. Hier kan je dus deels zelf invloed op uitoefenen.

Zo zorgt een goede isolatie voor een stabieler huisklimaat, waarbij je minder frequent hoef te stoken om het huis warm te krijgen. Vanzelfsprekend zorgt een kleiner huishouden voor minder douchebeurten en ook met korter douchen kan de cv-ketel vaker uit. Dit alles zorgt voor een lagere intensiteit, waardoor de ketel langer mee kan gaan.

Onderhoud van de ketel

Onderhoud van de cv-ketel is niet alleen belangrijk voor de levensduur, maar ook voor je eigen veiligheid. Als je te laat onderhoud pleegt kunnen mogelijke defecten erger zijn geworden en er kunnen gevaarlijke koolmonoxidegassen vrij komen bij een lekkende cv-ketel.

Het is daarom verstandig om één keer per jaar een onderhoudsbeurt te plannen.  Tussendoor is het aan te raden om zelf regelmatig een controle uit te voeren. Check hier of de waterdruk nog op het juiste niveau zit en schakel de cv-ketel niet onnodig uit. Een reset uitvoeren is namelijk niet goed voor het onderhoud.

Intergas CV ketel

De invloed van het materiaal en type

Vaak zijn duurdere cv-ketels van steviger materiaal gemaakt dan de budget variant. Hiermee bestaan de ketels uit hoogwaardigere onderdelen, welke minder snel kapot gaan. Goedkoop kan dus zeker duurkoop betekenen bij cv-ketels.

Dit zie je ook terug in het type van de cv-ketels. Zo bieden prominente merken als Intergas of Remeha standaard garantievoorwaarden van 15 jaar op een warmtewisselaar. Dit termijn laat zien dat de ketel sowieso een bepaalde tijd mee zou moeten gaan. Daarentegen gaan budget modellen eerder 10 jaar dan 15 jaar mee.

Wanneer is een cv-ketel aan vervanging toe?

Bij een oude cv-ketel zijn storingen vaak meer regel dan uitzondering. Vaak merk je dit door een instabiele waterdruk. Als deze relatief snel zakt en je regelmatig bij moet vullen weet je dat er iets niet goed zit. Ook als het steeds langer duurt om warm water te produceren is dit een teken dat de ketel aan vervanging toe is.

Naast de technische levensduur is het belangrijk om de economische levensduur te overwegen bij het vervangen van de cv-ketel. Op een gegeven moment zijn onderhoudskosten en stookkosten hoger, waardoor het voordeliger is om de ketel te vervangen. Als je al deze factoren goed in de gaten houdt, heeft de cv-ketel wel een lange levensduur, maar schaf je ook op het juiste moment weer een nieuwe aan.

Related Posts