Home Wonen Handige tips voor het duurzaam schoonmaken van je huis

Handige tips voor het duurzaam schoonmaken van je huis

Door bouwsuper
Handige tips voor het duurzaam schoonmaken van je huis

Duurzaamheid is iets wat ons steeds meer bezig gaat houden. Er zijn inmiddels allerlei manieren om duurzamer door het leven te gaan. Maar wist je ook dat het mogelijk is om duurzaam schoon te maken in je huis? We zijn erg gewend geraakt aan het gemak van schoonmaakmiddelen die je in de supermarkt kun kopen maar het kan ook een stuk milieuvriendelijker. Hoe? Hieronder lees je een aantal tips om op een duurzame manier je huis schoon te maken.

Chemische schoonmaakproducten

Onze kastjes zitten vaak vol met schoonmaakproducten die je kunt kopen bij de supermarkt. Ook al komen er steeds meer merken met schoonmaakmiddelen die beter zijn voor het milieu, er zijn nog genoeg producten verkrijgbaar die schadelijk zijn voor het milieu. Zo zitten er in glasreinigers en vlekverwijderaars bepaalde oplosmiddelen en drijfgassen die bijdragen aan luchtvervuiling. Ook andere ingrediënten die je vaak aantreft in schoonmaakmiddelen zoals alcohol en bleekmiddel zijn agressief en erg schadelijk voor het milieu, vooral als het in onze riool terecht komt. Maar ook schoonmaakproducten zoals doekjes, plastic handschoenen en sponzen zijn alles behalve duurzaam.

Niet goed voor je eigen gezondheid

Schoonmaakproducten die vol zitten met chemicaliën zijn ook niet goed voor je eigen gezondheid. Bepaalde chemische stoffen kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen en kunnen zelfs kankerverwekkend zijn. Afgezien van het milieu is je gezondheid dus ook een goede reden om te kiezen voor een meer ‘groene’ alternatief voor het schoonmaken van je huis.

Kies voor duurzame schoonmaakproducten

Kies voor duurzame schoonmaakproducten

Gelukkig wordt het wel steeds makkelijker om schoonmaakmiddelen te kopen die duurzaam zijn. Een merk zoals ‘Marcel’s Green Soap’ maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten en is een stuk minder belastend voor het milieu. Ook kun je heel goed je eigen schoonmaakmiddelen maken met baking soda, azijn, citroen en essentiële oliën. Met deze ingrediënten kun jij je huis stralend schoon krijgen.

Let ook op het gebruik van schoonmaakproducten zoals doekjes, koop bijvoorbeeld microvezeldoekjes deze kun je keer op keer opnieuw wassen. Koop ook vuilniszakken die biologisch afbreekbaar zijn, vaak zijn deze gemaakt van sterk papier of bioplastic. Maak ook gebruik van flessen die je kunt navullen want dit scheelt een hoop plastic afval.

Heb je een bedrijf dan kun je er ook voor kiezen om dit op een meer duurzame manier te laten schoonmaken. Schakel bijvoorbeeld schoonmaakbedrijf uit Amsterdam Boen Groen in, zij maken duurzaam schoon door bijvoorbeeld milieuvriendelijke reinigingsproducten en verpakkingen te gebruiken en zuinig om te gaan met water en energie.

Tot slot nog een aantal praktische en makkelijke tips voor het duurzaam schoonmaken van je huis:

  • Ga zuinig om met water en energie tijdens het schoonmaken. Laat de kraan bijvoorbeeld niet te lang stromen en maak gebruik van een emmer. Zet de wasmachine pas aan wanneer de wastrommel goed volzit en was op een lage temperatuur.
  • Let bij het gebruik van schoonmaakmiddelen op de hoeveelheid die je gebruikt, vaak heb je helemaal niet veel nodig voor een schoon resultaat.
  • Vaak denk je wanneer het lekker ruikt dat het huis echt schoon is, daarom zit er vaak in schoonmaakproducten onnodig veel geurstoffen. Maak je gebruik van natuurlijke schoonmaakproducten dan zitten hier vaak minder geurstoffen in, wil je toch dat je huis fris ruikt maak dan gebruik van verse bloemen, een geurkaars of zet gewoon de ramen open voor wat frisse lucht.
  • Ben je klaar met je sopje, gooi dit weg door de afvoer en niet buiten in de tuin want dit is erg schadelijk voor het milieu.

Door het toevoegen van een aantal van de bovenstaande tips in je schoonmaakroutine kan jij op een veel duurzamere manier je huis schoonmaken.

Related Posts