Home Klustips Een rookmelder plaatsen: zo doe je dat!

Een rookmelder plaatsen: zo doe je dat!

Door Marieke
Een rookmelder plaatsen

Heb jij rookmelders in je huis hangen? Deze kunnen letterlijk van levensbelang zijn. De meeste slachtoffers bij een brand ontstaan namelijk niet door de brand zelf, maar door het inademen van rook. Al binnen enkele minuten kun je bewusteloos raken door de stoffen die vrijkomen bij een brand. Met alle gevolgen van dien.

Als je slaapt, dan detecteert je neus geen brandlucht. Je gehoor werkt nog wel. Daarom is het belangrijk dat je wakker wordt gemaakt als er een brand in je huis is. Een rookmelder is een apparaatje dat jou op zo’n moment door zijn geluid wakker zal maken. Ook overdag is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je huis verlaat als er een brand is. Want zodra er een brand ontstaat heb je slechts 3 minuten de tijd om je huis levend te kunnen verlaten. Maximaal. En dat is wel erg weinig.

Wat is een rookmelder?

Dit is een apparaatje dat reageert op rookverschijnselen. Het signaleert de rook en vervolgens waarschuwt hij de bewoners van het huis door een alarmsignaal af te geven. Wil je een rookmelder kopen? Lees je dan eerst in over de diverse melders die te verkrijgen zijn en hoe ze werken. Er zijn namelijk diverse soorten op de markt. In de eerste plaats is er de optische rookmelder. Dit is de meest verkochte variant. Door het apparaat wordt een lichtbundeltje uitgezonden en vervolgens door een lichtgevoelige cel opgevangen. Als de lichtbundel wordt onderbroken door rook, dan detecteert de cel geen licht meer. Dan zal het alarm afgaan.

Naast de optische varianten zijn er ook de thermische rookmelders. Deze reageren niet op rook, maar geven alarm als de temperatuur een bepaalde grens overschrijdt. Een thermische melder zal bij een brand veel later een melding geven dan een optische uitvoering. Rook ontstaat al snel bij een smeulend brandje, terwijl een thermische melder pas zal reageren al de vlammen al een flinke hoogte hebben bereikt. Daarom wordt er over het algemeen geadviseerd om in een woning voor optische melders te kiezen.

Je kunt ook een koppelbare rookmelder kopen. De melders die in je huis hangen staan draadloos met elkaar in contact. Als er één exemplaar een rooksignaal detecteert, zullen alle melders in je huis afgaan. Wel zo’n veilige keuze.

Waar hang je een rookmelder niet op?

Het apparaat kun je beter niet plaatsen op plekken waar het onnodig af kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes als de badkamer, de keuken, de douche en de garage. In de badkamer zou de melder door de condensvorming kunnen gaan piepen en in de keuken kan deze afgaan vanwege de normale rookontwikkeling die ontstaat tijdens het koken. Hang het toestel ook niet bij een ventilatierooster.

Het is ook niet handig om de melder direct boven de verwarming of de openhaard te plaatsen. Ook op plekken waar het erg stoffig is, kun je er beter geen hangen. Stofophoging in de melder zorgt ervoor dat de rook de melder niet meer kan bereiken. Je melder zal voor niets afgaan, of juist te laat als er daadwerkelijk een brand is. Kleine insecten in de melder kunnen de boel ook flink verstoren.

Rookmelder

Waar hang je ze dan wel?

Er zijn veel plekken in je huis waar je beter geen rookmelder kunt hangen. Maar waar hang je ze dan wel? Je kunt het beste de melder aan het plafond hangen en dan het liefst in het midden van een ruimte. In elk geval minstens een halve meter van de wand af. Op elke verdieping hang je er minstens één. De meeste handige plek is dan de centrale hal/overloop waar de meeste deuren op uit komen. Nog beter is om in alle slaapkamers en de woonkamer, de hal en de overloop een brandmelder te plaatsen. Denk ook aan de ruimte waar de wasmachine en droger staat.

Onderhoud en testen van rookmelders

Test de rookmelder zodra je deze hebt gekocht en hang hem daarna direct op. Je kunt het beste elke maand een keer de melder testen. Kies bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand, wanneer ook de landelijke testsirenes afgaan. Vervang in ieder geval elk jaar de batterij. Maak dan ook direct het apparaat grondig schoon en haal al het opgehoopte stof en de eventuele insecten weg. Het is niet verstandig om de brandmelder te schilderen. Schrijf de datum van aankoop ergens op de onderkant van de brandmelder. Vervang al je melders na ongeveer 10 jaar.

Waar heb jij de melders in je huis hangen?

Related Posts