Home Klustips DIY bijzettafeltje

DIY bijzettafeltje

Door Maxime

Een bijzettafeltje, waarvan de voet onder de bank wordt geschoven. Zo heb je altijd alles bij de hand om ongestoord te kunnen relaxen. In het handige vak kun je je tijdschriften of de afstandsbediening neerleggen. Ik neem jullie mee door de stappen van deze klus zodat je zelf thuis ook nog aan de slag kan gaan met dit leuke bijzettafeltje!

Wat heb je nodig?

– Multiplex
(A) 2x paneel van 40x30cm
(B) 1x paneel van 30x30cm
(C) 1x paneel van 58,4x15cm
(D) 1x paneel van 58,4x30cm
(E) 1x strook van 8x30cm
– Schroeven
– Grondverf
– Verfreiniger
– Acrylverf
– Rolmaat
– Potlood
– Schuurpapier
– Schroefmachine
– Houtboortje 3mm
– Verzinkboor
– Handzaag
– Winkelhaak
– Decoupeerzaag

Tip! Wil je je tafeltje een kleurtje geven? Dan kun je in plaats van gewone multiplex ook gegronde multiplex nemen. Dit scheelt je op het einde schilderwerk.

Stap 1

Laat het multiplex bij voorkeur in de bouwmarkt zagen. Zo weet je zeker dat het secuur en netjes gebeurd.

Stap 2

Leg de 3 panelen (A en D) voor de boven-, onder- en voorzijde en het tussenschot precies in elkaars verlengde. Teken 2 hulplijnen met potlood. Beide lijnen op 14,1cm van de zijkanten.

Stap 3

Zaag een sleuf in de steun (C). Deze wordt 6,8cm diep en komt van 8 cm t/m 9,8cm van de bovenzijde. Gebruik hiervoor de handzaag en decoupeerzaag.

Stap 4

Plaats het paneel voor de voorzijde (D) tussen de panelen (A) voor de boven-, en onderzijde. Zorg ervoor dat de zijdes met de hulplijnen naar binnen gedraaid zijn. Laat de hoeken mooi samenkomen en bevestig alles met schroeven tegen elkaar.

Tip! Boor alle schroefgaten voor met een houtboortje en verruim het gat met een verzinkboor. Blijf ook met het boren 2cm van de kant af, zo voorkom je het splijten van het hout.

Stap 5

Plaats de steun (C) tussen de hulplijnen en schroef deze vast.

Stap 6

Bevestig de strook (E) voor de achterzijde haaks op plank (B).

Stap 7

Schuif de plank (B) in de uitgezaagde sleuf van de steun (C). Bevestig de strook (E) tegen de onderzijde van de bovenkant.

Stap 8

Om het tafeltje net wat extras te geven kun je een nieuw materiaal toevoegen. Bijvoorbeeld een stukje leder. Hiermee kun je een opbergvak maken. Bepaal de grote van het opbergvak, knip dit ruim uit. Bevestig het ‘vak’ aan het hout met spijkers met een brede kop.

Afstylen

Ben je van het blanke hout of hou je meer van diep donker hout? Voor dit bijzettafeltje is het allemaal zelf te bepalen. Ga je voor een echte DIY look of schilder je het bijzettafeltje met een kleur verf en lak je deze helemaal af. Maak je de verbindingen gewoon koud? Of zaag je alle hoeken in verstek.

Vrees een onderzetter in het tafeltje of maak er zelf een laatje in. Dit laatje kun je verven in een ander kleurtje en er kan een knop op naar keuze. Denk er goed aan, de materialen die je gebruikt gaan de stijl bepalen van het bijzettafeltje. Je kunt gaan voor modern, Scandinavisch, klassiek of eclectisch. Het is helemaal aan jou.

Varieer zelf in de hoogte. Zo kun je verschil maken als je meerdere tafeltjes maakt. En een persoonlijk tintje als je een bijzettafeltje kado wilt doen. De keuze is reuze!

Wat vind jij van dit bijzettafeltje?

Related Posts