Home Stappenplannen De vriezer schoonmaken; zo doe je dat

De vriezer schoonmaken; zo doe je dat

Door Marieke
Vriezer schoonmaken

Buiten vriest het. En als het buiten vriest is dat het goede moment om de vriezer eens een grote schoonmaakbeurt te geven. Meestal zie je daar behoorlijk tegenop. Het duurt vaak lang voordat de vriezer weer helemaal schoon is en voor je handen is het nu ook niet zo’n prettige ervaring. Met deze tips is het klusje zo geklaard. En daarnaast geven wij je ook tips hoe je ijsvorming in je vriezer kunt voorkomen zodat jij niet zo vaak de vriezer hoeft schoon te maken.

Waarom moet je je vriezer schoonmaken?

Als je een vriezer niet regelmatig schoonmaakt, wordt het dunne laagje ijs op een gegeven moment een dikke laag ijs. Wanneer je ijsvorming in de vriezer hebt, moet je vriezer meer moeite doen om te koelen. En dat verhoogt je energieverbruik aanzienlijk. Elke 2 mm aan ijshoping zorgt voor 10% meer energieverbruik. Bovendien verlies je er ook nog eens ruimte mee in je vriezer, om je krijgt de lades in je vriezer niet meer goed open door de ijsvorming. Maak je vriezer in ieder geval eens in de 6 maanden schoon. Zie je eerder alweer een dikke laag ijs in je vriezer, maak het dan vaker schoon.

Ontdooi je vriezer in 7 stappen

  1. Schakel de vriezer uit
  2. Haal de vriezer leeg. Bekijk de inhoud van de vriezer. Zijn er dingen die al zo lang in de vriezer liggen dat ze weg kunnen? Is er iets bij wat je vanavond zou kunnen eten? Bewaar de diepvriesproducten in een koelbox of koeltas. Vriest het buiten? Dan kun je de spullen ook in een klapkrat stoppen en buiten zetten.
  3. Maak de lades van de vriezer schoon.
  4. Leg een handdoek onderin de vriezer om het water op te vangen. Zet daarop ook een afwasteil die de grootste plassen water al opvangt. Pak een föhn of een stoomreiniger en houd deze gericht op het ijs in je vriezer. Door de warmte zal het ijs loslaten. Stop zo af en toe even om de handdoek goed uit te wringen en deze weer terug te plaatsen.
  5. Maak de vriezer goed droog met een droge doek.
  6. Richt de lades weer in. Het schoonmaken van de vriezer is ook een mooie gelegenheid om de lades eens her in te richten. Doe al het vlees in een lade, alle groenten in een andere lade, enz.
  7. Vergeet niet als laatste de vriezer weer in te schakelen. Doordat je zo blij bent dat je weer klaar bent, zou je dat nog vergeten.

Op deze manier is een vriezer schoonmaken in een half uurtje weer gebeurt. Het kost je verder niets, het levert je zelfs wat op. Het levert je een energiebesparing op. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Hoe voorkom je ijsvorming in je vriezer?

  • Weet voordat je de vriezer opent al wat je eruit wil halen. Een goed opgeruimde vriezer helpt om daarna snel te vinden wat je zoekt. Telkens als je de vriezer opent komt er warme en vochtige lucht in je vriezer en zorgt voor een laagje ijs.
  • Wees jezelf ervan verzekerd dat je de vriezer goed sluit. Heb je toch veel last van ijsvorming? Controleer dan de deurrubbers of deze nog goed zijn en de deur goed afsluit.
  • Zet geen warme kliekjes direct in de vriezer. Laat deze eerst goed afkoelen voordat je het in de vriezer plaats. Het koelen van warme spullen kost veel energie.

Welke tips heb jij om je vriezer snel en efficiënt schoon te maken? En hoe voorkom jij ijsvorming in je vriezer?

 

Related Posts