Home Klustips Dakrandbeveiliging

Dakrandbeveiliging

Door Marieke
Dakrandbeveiliging

Als je een klus gaat klaren op een plat dak van bijvoorbeeld je huis of bedrijfsruimte, dan is een dakrandbeveiliging een vereiste. Niemand mag gedurende zijn werkdag op het dak worden blootgesteld aan valgevaar. Iedereen heeft het recht om na een lange werkdag op het dak weer veilig naar huis te keren. Daarom is het van belang dat dakrandbeveiliging goed en veilig is, gecertificeerd en voldoet aan de geldende normen. Zodat iedereen die veel op hoogte werkt met een gerust hart op het dak kan werken. En zodat jij als werkgever je personeel met een gerust hart het dak op kan laten gaan.

Het belang van valbeveiliging

Een val van hoogte kan tot ernstige of zelfs tot fatale verwondingen leiden. Er komen veel valongelukken voor in Nederland. Dit komt vaak door gebrek aan kennis, onjuist gebruik van valsystemen en zelfs door gemakzucht. Men onderschat de risico’s en dat leidt vaak tot gevaarlijke situaties.

Werkgevers moeten voor een veilige werkomgeving zorgen. Het plaatsen van een valbeveiliging is een vereiste bij het werken op het dak. Daarnaast is het een wettelijke verplichting om je werknemers te voorzien in een training, zodat iedereen die op hoogte werk competent is. Daarnaast moet de werknemer regelmatig worden bijgeschoold om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Er zijn diverse soorten dakrandbeveiliging te verkrijgen bij dakrandbeveiliging.nl. In dit artikel zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Tijdelijke dakrandbeveiliging

Tijdelijke dakrandbeveiliging wordt veelal gebruikt als er kortstondige werkzaamheden op het dak dienen te gebeuren. Denk aan het vervangen van dakbedekking, het plaatsen van zonnepanelen, lekkages verhelpen etc. Voordat aan de klus begonnen wordt, wordt eerst een dakrandbeveiliging geplaatst.

Een tijdelijke dakrand heeft een aantal voordelen:

  • Het plaatsen en het weer verwijderen van de beveiliging is in mum van tijd gedaan.
  • De beveiliging is licht van gewicht, je hoeft geen zware elementen op het dak zien te krijgen.
  • Toch is er gebruik gemaakt van robuust materiaal, het heeft weinig onderhoud nodig.

Permanente dakrandbeveiliging

Vooral op bedrijfspanden kan een dak behoorlijk vol komen te staan met apparatuur en installaties. Veel apparatuur en installaties op het dak houdt ook in dat er veel onderhoud gepleegd moet worden. Als er regelmatig iemand op het dak moet om onderhoud te plegen, dan is het een overweging waard om een permanente dakrandbeveiliging te plaatsen. Dit is meestal in de vorm van een hekwerk dat op de rand van het dak wordt geplaatst. Zo kunnen degenen die onderhoudswerkzaamheden op het dak verrichten veilig aan het werk gaan, zonder dat jij, of diegene die het dak op klimt, bang hoeft te zijn voor ongelukken. Wel zo’n prettig idee.

Neerklapbare dakrandbeveiliging

Een permanente dakrandbeveiliging kan afbreuk doen aan een karakteristieke uitstraling van je bedrijfspand. In dat geval kun je ook een neerklapbare dakrandbeveiliging overwegen. Deze zet je eenvoudig omhoog als er werkzaamheden op het dak plaatsvinden. Zijn de werkzaamheden klaar, dan klap je het hekwerk weer op een heel eenvoudige en snelle manier in. .

Gecertificeerd

Overweeg jij om dakrandbeveiliging aan te schaffen? Let er dan wel op dat dakrandbeveiliging die jij overweegt voorzien is van een geldig certificaat en dat ze volledig voldoen aan de daarvoor geldende (Europese) normen. Zo weet jij zeker dat jouw werknemers, onderhoudsmedewerkers, of reperateurs veilig het dak op kunnen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de veiligheid van jouw mensen. Wel zo’n fijn idee!

Related Posts