Home RuimteTuin 6x je tuin verwarmen in de winter

6x je tuin verwarmen in de winter

Door Marieke
Verwarmen

Aan het eind van de zomer worden veel tuinen winterklaar gemaakt. Alles wat kapot kan vriezen wordt binnen gezet. De kussens van de tuinset of loungeset worden opgeruimd. Het speelgoed krijgt weer een plekje in de schuur en zo is jouw tuin helemaal opgeruimd, om er voorlopig even niet meer te komen. Maar ook in de winter kan het nog zeer aangenaam zijn om heerlijk in de tuin te zitten. Dan is het natuurlijk wel fijn als het aangenaam warm is buiten. In dit artikel noemen we 6 middelen waarmee je je terras heerlijk kunt verwarmen en jij ook in de winter het buiten lekker warm en gezellig kunt hebben.

1. Tuinhaard

Een tuinhaard is een staande haard die gemaakt is van vuurbestendig materiaal. Dit kan van staal zijn, maar ook van gietijzer, cortenstaal en keramiek. De rook wordt afgevoerd door een pijp. Daardoor biedt het voor de gebruikers veel gebruikersgemak. Bij de meeste tuinhaarden kun je ook een grillrooster aanschaffen die je in de haard kunt schuiven en waar je vlees, vis of groenten op kunt grillen. Zo is de tuinhaard ook als barbecue te gebruiken.

2. Vuurschaal

Een vuurschaal is een ronde schaal gemaakt van vuurbestendig materiaal zoals staal, gietijzer of cortenstaal. In deze schaal kun je op een verantwoorde manier een kampvuur stoken bij een kamphuis, scoutingterrein, of gewoon in je eigen achtertuin. In dit vuur kun je heerlijk marsmallows roosteren, broodje bakken of een knakworstje warmen.

3. Vuurkorf

Een vuurkorf is een mand van gietijzer waarin je houtblokken kunt stoken en zo een sfeervol vuurtje te maken in je tuin waaraan jij je kunt verwarmen. Een vuurkorf is wat minder groot dan een vuurschaal of terrashaard en daarmee ook geschikt voor de kleinere tuinen. Er zijn ook vuurkorven waar je een extra grillrooster voor kunt bestellen die je bovenop de korf kunt leggen en waarop je voedsel kunt grillen.

4. Vuurtafel

Een vuurtafel is gewoon een tafel met in het midden een brander verwerkt. Deze vuurtafel kun je bij je loungeset plaatsen. De rand dient ‘gewoon’ als tafel, terwijl jij jezelf kunt verwarmen als je de brander aansteekt. Zo is het rondom je loungeset aangenaam warm. Een vuurtafel mag onder een veranda, mits deze voor 25% open is. Een vuurtafel brandt niet op houtblokken, maar op gas.

5. Inbouwbrander

Heb jij al een prachtige houten loungetafel of eettafel in de tuin staan en wil je die niet vervangen door een nieuwe vuurtafel? Schaf dan een losse inbouwbrander aan. Het enige wat je hoeft te doen is een gat precies in het juiste formaat uit je tafel te zagen en de inbouwbrander erin te hangen. Zo maak jij van je eigen tuintafel op een eenvoudige manier een vuurtafel

LEESTIP: hoe plaats je een inbouwbrander in de vuurtafel

6. Mexicaanse Chimenea

De Mexicaanse Chimenea lijkt op een gewone tuinhaard, met als verschil dat deze niet van staal, maar van aardewerk is gemaakt. De Mexicaanse Chimenea is gemaakt van 3 verschillende kleisoorten die in de hoogten van Mexico te vinden is. De klei wordt gemixt en vervolgens in mallen gegoten. Als de klei voldoende gedroogd is, worden de mallen eraf gehaald en wordt de tuinhaard verder gedroogd in de oven op maar liefst 850 graden. Dit zorgt ervoor dat de vuurhaard zeer hittebestendig is en niet zomaar zal barsten. Let er wel op dat de haard tijdens vorstperiodes binnen moet staan. Door het vocht zet aardewerk uit en door bevriezing kan het gaan barsten. De Chimenea heeft zelfs een speciale barbecue tuinhaard beschikbaar en tevens is er een grillrooster verkrijgbaar die je in de haard kunt stoppen.

De voor- en nadelen

De meeste verwarmers werken op houtblokken. Je creëert daarmee een echt vuur, met de daarbij behorende heerlijke houtlucht. Als je daarvan houdt tenminste. Marshmallows roosteren, knakworstjes warmen, een kop chocomel, het hoort er allemaal bij. Toch heeft een houtvuur ook nadelen. Een houtvuur duurt even voordat het aan is en het duurt ook even voordat het weer uit is. Je moet jezelf er echt van verzekerd zijn dat het vuur uit is voordat je naar bed gaat. Een ander nadeel is dat je buren er last van kunnen hebben.

Met een vuurtafel/inbouwbrander heb je geen last van rondvliegende vonken en de rooklucht. Daarbij zet je de brander met een draai aan de knop aan of uit. Easy dus. Met de keramische houtblokken en lavastenen creëer je wel het effect van een houtgestookt vuurtje, maar echt is het natuurlijk niet.

Wat jij kiest om je tuin te verwarmen is geheel afhankelijk van jouw wensen en jouw eisen. Zet deze voor jezelf op een rijtje als je van plan bent een terrasverwarmer aan te schaffen en kies vervolgens degene die het beste bij jouw wensen past.

Related Posts