Home materiaal Alles wat je moet weten over veiligheidsschoenen

Alles wat je moet weten over veiligheidsschoenen

Door bouwsuper

Wellicht ben je een handige doe-het-zelf’er en pak je vaker klussen aan in huis of bij vrienden aan. Heb je er weleens oer nagedacht om veiligheidsschoenen te dragen in huis? Wanneer je een beroep hebt in de bouw is het misschien vanzelfsprekend om je naar de situatie te kleden, maar ook thuis gaat veiligheid boven alles.

Veiligheidsschoenen zijn perfect om mee te klussen. Door een verstevigde neus voorkom jij dat wanneer je iets op je voet laat vallen jezelf bezeerd. Daarnaast geven de schoenen extra grip bij het sjouwen of tillen van een zwaarder meubel of bouwmateriaal. Eigenlijk zijn er aan het dragen van veiligheidsschoenen alleen maar voordelen. Maar waar let je op bij het aanschaffen van deze schoenen?

Kies voor comfort

Je bent hard aan het werk, je tilt zwaar en je moet goed nadenken over wat je doet tijdens het klussen. Daarbij wil je niet hoeven nadenken over zere voeten of voeten die niet meer mee willen werken. Kies daarom voor veiligheidsschoenen die lekker zitten en passen bij jouw voeten. Mannenvoeten zijn anders dan vrouwenvoeten, dus als vrouw kies je echt voor vrouwenschoenen. Mannen die klussen hebben behoefte aan veiligheidsschoenen voor heren. Wees hierin niet eigenwijs! Ook al is het een korte klus die je aangaat en kan je schoenen lenen van een man of vrouw, ga altijd voor je eigen maat en geslacht.

Kies voor veiligheidsschoenen voor de juiste omstandigheid

Ga jij een klus doen waarin je in warme of vochtige ruimtes bent? Zorg dan voor goed isolerende schoenen. Misschien ga je juist ergens aan de slag waar het ontzettend koud is. Kleed je op de omgeving en let hierbij op welke veiligheidsschoenen je aantrekt. Je wilt natuurlijk geen blaren lopen of juist de hele dag met zweetvoeten rondlopen. Hier wordt niemand blij van en jij al helemaal niet.

Hoge of lage schoenen?

Weet jij van jezelf dat je enkels niet al te stabiel zijn? Of ga je veel klussen doen waarmee je veel moet tillen? Overweeg dan om te kiezen voor hoge veiligheidsschoenen. Deze schoenen zorgen voor veel stabiliteit waardoor de kans dat jij door je enkels zakt kleiner is dan wanneer je lage schoenen draagt. Ben jij meer het type dat werkt op onstabiele ondergronden of vind je het prettiger om op schoenen te lopen met een vrije enkel? Doe dat dan absoluut. Je wilt alleen je voeten en enkels niet bezeren, dus kies verstandig.

Kies voor flexibiliteit, of juist niet

Wat ga jij voor werk doen? Houd rekening met de bewegingen die jouw benen, voeten en enkels gaan maken tijdens het klussen. Ga jij veel op je knieën zitten en zijn jouw voeten dus vaak gebogen? Kies dan voor een flexibele schoen. Sta jij veel rechtop en sjouw je bijvoorbeeld boven je hoofd? Dan is het belangrijk dat je je voeten stevig en stabiel kunt neerzetten. Dan is het beter om te kiezen voor een stevige schoen waar jouw schoenen goed inpassen, zodat je een goede houding aan kunt nemen.

Het kiezen van werkschoenen of veiligheidsschoenen is een belangrijke klus. Ook voor de klusser die thuis aan de slag gaat. Je kunt jezelf wel voor je kop slaan wanneer je een keer iets laat vallen op je voet en je hebt geen veiligheidsschoenen aan of wanneer je jezelf langdurig bezeerd doordat je te weinig stabiliteit hebt in je voeten. Maar wat je ook kiest, klus vooral niet op sokken. Wanneer je je dan bezeerd is het leed vaak niet te overzien…

Naast het werken in de juiste schoenen, is ook het werken met correct gereedschap een manier om te werken aan je eigen veiligheid. Hier lees je alles over het gebruiken van de juiste bouwmaterialen.

Related Posts