Home materiaal Aan de slag met MDF: 5 tips

Aan de slag met MDF: 5 tips

Door bouwsuper
Aan de slag met MDF: 5 tips

Heb jij ook zoveel zin in klussen? Er is niets mooier dan het gevoel van een eigen creatie maken van hout. Met het juiste hout is elk idee dat je in je hoofd hebt te maken. Vooral MDF is zeer geschikt voor creatieve projecten!

In deze blog lees je vijf tips die je móet lezen wanneer jij MDF platen wilt gebruiken voor jouw klus.

Wat is MDF?

Om te weten waar je verschillende MDF platen voor kunt gebruiken is het belangrijk eerst te weten wat het precies is. De afkorting MDF staat voor Medium Density Fibreboard. ‘Medium Density’ slaat op de mate waarin de plaat is samengeperst. Oftewel de hardheid. De houtplaat wordt namelijk gemaakt door kleine houtvezels samen te persen. De vezels worden hierbij gebonden door een hars.

Doordat de houtplaat met zeer fijne vezels wordt gemaakt is het oppervlak mooi glad. Dat geeft een aantal voordelen. Zo splintert het niet bij zagen en frezen en hoeft de plaat niet te worden afgevlakt voordat je het gaat verven.

Dit brengt ons naar de vijf tips die we met jou willen delen voor het gebruik van MDF. De bouwplaat wordt veelzijdig gebruikt en niet zonder reden! De gebruiksvriendelijke eigenschappen leveren prachtige resultaten op, mits de platen goed worden gebruikt.

Tip 1: Kies de juiste afwerking

De eerste tip die we je willen geven heeft ook betrekking op de volgende vier tips: kies de juiste afwerking. MDF is een prachtige houtplaat en makkelijk te gebruiken. Plaats je echter de verkeerde plaat op de verkeerde plek, dan is de kans groot dat je na korte tijd opnieuw moet klussen.

MDF is namelijk in verschillende soorten verkrijgbaar. Bedenk van tevoren goed waar je de platen wilt plaatsen om te voorkomen dat je na een korte periode overnieuw moet. Wil je bijvoorbeeld MDF platen in je badkamer plaatsen? Neem MDF gegrond platen. Deze zijn vochtbestendig. Gaat het om een een project voor buiten? Neem MDF exterieur.

Kortom, voor elke omgeving een geschikte MDF plaat. Laat je bij de bouwmarkt of door de leverancier adviseren over welke plaat het meest geschikt is. Dit voorkomt dubbel werk en een hoop gedoe!

Tip 2: Extra ruimte creëren in uw huis?

Wil je graag een extra kamer in je huis maken? Of een grote ruimte opdelen in twee kleinere? MDF platen zijn zeer geschikt om een scheidingswand mee te maken. Door het grote oppervlak van de platen en de gladde afwerking kost het maken van een scheidingswand weinig tijd. Toch een klein hoekje? Ook dat is geen probleem. MDF platen zijn namelijk makkelijk te bewerken en splinteren bovendien niet.

Ook wanneer de wand eenmaal gemaakt is zijn de MDF platen een prima basis voor verdere afwerking. Na kort voorbehandelen kun je de wanden makkelijk behangen of verven. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is je lievelingskleur kiezen en de wand in die  kleur verven!

Tip 3: DIY met MDF

 DIY met MDF

Inmiddels mag duidelijk zijn dat MDF erg veelzijdig gebruikt wordt. Een reden hiervoor is omdat dat het in bijna elke vorm te zagen of te frezen is. Het is daarom ook een erg populaire houtsoort onder do-it-yourselfers. Creatievelingen die thuis aan de slag gaan met projecten voor in- en om het huis. Hoewel je als DIY’er meestal niet de meest uitgebreide gereedschappen hebt, kan je toch hele mooie dingen maken met MDF.

Voorbeelden van zelfgemaakte projecten zijn bloembakken, loungesets en decoratieblokken voor grote bloempotten. Ook wanneer je dochter al weken om een poppenhuis vraagt hoef je niet naar de speelgoedwinkel. Er zijn namelijk genoeg webwinkels die MDF aan huis leveren. Je hoeft er de deur niet eens voor uit, want ze bezorgen vaak bij je thuis. 

Tip 4: Veiligheid boven alles: Brandwerend MDF

Een van de soorten waarin MDF verkrijgbaar is, is brandwerend MDF. Niet alleen is veiligheid in grote openbare gebouwen en publieke ruimtes van belang, maar ook in je eigen huis! En vergeet ook niet de schuur waar je mogelijk met brandbare materialen werkt of klust aan je klassieke auto.

Wanneer je besluit een extra ruimte te bouwen middels een nieuwe scheidingswand raden we dan ook zeker brandwerende MDF platen aan.

Tip 5: Gebruik MDF voor meubelen met een ronde vorm

Dat MDF veel wordt gebruikt voor meubelen en interieur zal geen verrassing zijn. Maar heb jij je ooit afgevraagd hoe ronde vormen van bijvoorbeeld een grote toonbank of balie worden gemaakt? Of de ronde vormen van een boot interieur? Ook dat is mogelijk met MDF!

MDF heeft van zichzelf al een grote mate van buigzaamheid. Er is echter ook een speciale MDF soort op de markt die buigbaar is door horizontale of verticale groeven. Zo heb je dus alle voordelen en eigenschappen van een normale MDF plaat in een buigzame variant. Hiermee kunnen grote en kleine rondingen worden gemaakt.

Zelf aan de slag

Dat waren onze 5 tips om MDF te gebruiken. Heb jij je inspiratie al gevonden? Ga dan naar de bouwmarkt of bestel je MDF online!

Related Posts