Home Gereedschap 5 tips voor het kiezen van een dopsleutel

5 tips voor het kiezen van een dopsleutel

Door bouwsuper
Dopsleutels

De dopsleutel is misschien wel een van de meest belangrijke stukken gereedschap die je in je gereedschapskist hebt liggen. De dopsleutel zorgt ervoor dat je bouten en moeren los, en vast kunt draaien. Een gereedschap dat ontzettend veel gebruikt wordt als handgereedschap, maar wat ook als een elektrische tool kan worden toegepast. Maar gezien de dopsleutel met allerlei verschillende mogelijkheden komt, is het niet altijd even makkelijk om een keuze te maken. Hoe weet je nu welke dopsleutel het beste bij jouw klus past? We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

1. Het aantal vlakken

Een goede dopsleutel geeft je de mogelijkheid om de grootte iedere keer weer aan te passen zodat je iedere moer of bout los of vast kunt draaien. Het is dan ook een soort van dop die over de bout heen valt. In deze dop, zitten een aantal vlakken die bepalen of het om de bout of moer heen past; over het algemeen zijn dit of 6, of 12 vlakken. Omdat iedere moer of bout anders is, is het belangrijk dat je de dop zelf kunt verwisselen om het juiste aantal vlakken te vinden.

2. Dopsleutels die uit één stuk bestaan

Je hebt dan ook de keuze uit dopsleutels die uit één stuk bestaan, of dopsleutels met losse doppen. De dopsleutel die uit één stuk bestaat, bestaat uit een steel waar de grip op is vastgemaakt waar je vervolgens losse doppen op kunt bevestigen. Met de losse doppen vindt je uiteindelijk de juiste afmeting om een specifieke bout of moer vast of los te draaien.

3. De soort dopsleutel

Eén van de varianten op de dopsleutel is de haakse dopsleutel. De haakse dopsleutel is van een speciaal metaal gemaakt waardoor deze extra stevig is. De hoek in de sleutel en het handvat geeft je extra grip; ideaal voor de zwaardere klussen. Heb je liever een dopsleutel voor makkelijk werk, dan kies je voor de standaard variant die je op dezelfde manier kunt hanteren als een schroevendraaier.

4. Voor werk aan motoren

Dopsleutels tips

Ga je met de auto of motor aan de slag? Dan zul je een specifieke dopsleutel nodig hebben. De kruissleutel wordt vaak gebruikt om de wielen van auto’s te kunnen verwisselen, en de bougiesleutel is speciaal ontworpen om de bougies uit een motor te draaien. Voor klussen aan de auto kun je over het algemeen specifieke dopsleutels aanschaffen, gezien deze de klus makkelijker klaren en mogelijkheden bieden om ook bij slecht bereikbare locaties te komen.

5. Let op de ratel

Wanneer je een dopsleutelset aanschaft is het altijd belangrijk om ook een ratel bij zoveel mogelijk verschillende doppen aan te schaffen.

Lees ook ons artikel over de beste doppensets.

Related Posts