Home Klustips Voor elke stap een klus

Voor elke stap een klus

Door bouwsuper
Voor elke stap een klus

Als er één klus is waar iedereen aan zou moeten beginnen dan is het, het milieuvriendelijk maken van onze huizen, want met een milieuvriendelijk huis bespaar je ook geld! Vooral met de huidige prijsstijgingen in gas en energie is het maar al te belangrijk om milieuvriendelijker te zijn met je huis. Nieuwbouwhuizen worden daarom al vaak milieuvriendelijk opgeleverd, maar voor ouderen huizen is deze stap nogal groot. Lees in dit artikel over enkele stappen die gezet kunnen worden om een milieuvriendelijker huis te krijgen en uiteindelijk te besparen op de gasrekening! 

Hoe zit het met de ramen?

Ramen zijn een belangrijk onderdeel in elk huis, omdat je hiermee licht binnen laat overdag en lekker naar buiten kunt kijken. Het merendeel van de huizen in Nederland heeft al dubbelglas, maar als je een raam hebt met enkel glas wordt er geadviseerd dit zo snel mogelijk te vervangen. Dubbel glas is namelijk enorm isolerend in tegenstelling tot enkel glas. Daarnaast is het belangrijk dat je ramen of kozijnen niet lekken. Door de lek ontsnapt warmte en hierdoor zou je meer moeten stoken. Als je kozijnen lek zijn is het slimmer om deze te vervangen door kunststof kozijnen. Dit soort kozijnen is namelijk makkelijk te onderhouden in tegenstelling tot houten kozijnen.

Hoe zit het met de ramen

Hoe zit het met de verwarming?

In oudere huizen zie je vaker dat de verwarmingsbuizen door het gehele huis lopen, voordat ze bij een verwarming zijn. Dit is eigenlijk erg milieu onvriendelijk, omdat de buizen veel warmteverlies hebben. Als de buizen verwerkt zijn in de muren zijn ze beter geïsoleerd en warmen ze het huis ook nog eens op! Dit wordt dan ook vaak gedaan in nieuwbouwhuizen. Het wegwerken van de verwarmingsbuizen is een grote klus en hier moet vaak een expert bij komen kijken, maar het zorgt wel voor een hogere woningwaarde en een lagere gasrekening. Het is het daarom wel waard om in te investeren.

Hoe zit het met de gordijnen?

Een budgetvriendelijke manier om op de gasrekening te letten is door met de gordijnen te spelen. Gesloten gordijnen kunnen namelijk goed isolerend werken, maar dat is niet altijd de bedoeling. Bij zonnig weer is het namelijk beter om de gordijnen open te laten. Zo kan de warmte van de zon het huis inkomen en hoeft er geen warmte gestookt te worden. Ten opzichte van de zon kan het natuurlijk ook koud en bewolkt zijn buiten. In deze gevallen is het belangrijk de gordijnen dicht te houden om zoveel mogelijk warmte binnen te houden.

Related Posts