Home Klustips Bouw een eigen open haard

Bouw een eigen open haard

Door bouwsuper

Sfeer in je woning door middel van een open haard

Een open haard brengt sfeer in je woning. Daarom is het een absolute aanrader om een open haard in je nieuwe woning te bouwen. Maar hoe doe je dit nu precies? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Hier volgen een aantal die jou verder op weg kunnen helpen en die zorgen voor een prachtig eindresultaat!

Een vergunning regelen

Voordat je een open haard daadwerkelijk gaat houden, moet je altijd de nodige voorbereidingen treffen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je huis is voorzien van een schoorsteen. Heb je geen schoorsteen in je huis, dan zul je eerst een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente om een schoorsteen te mogen bouwen. Wanneer je wel een schoorsteen hebt, maar je hebt deze lange tijd niet gebruikt, dan is het belangrijk dat deze gecontroleerd wordt door de brandweer.

Een plateau aanleggen voor de open haard

Wanneer je de open haard gaat aanleggen, dan is het belangrijk dat er in eerste instantie een brandvrij plateau wordt gecreëerd. Dit kun je het beste maken van cement. Zorg er voor dat het plateau minimaal 8 centimeter dik is. Een extra aandachtspunt is de vloer. Want wanneer je een houten vloer hebt, moet je zorgen voor een isolatielaag tussen het plateau en de vloer.

De achterwand, metselwerk en isolatiemateriaal

De achterwand, metselwerk en isolatiemateriaal

Na het aanleggen van de plateau kun je de achterwand gaan maken. Houd rekening met een ruimte van 6 centimeter tussen de achterwand en de open haard. Daar komen namelijk isolatiekorrels tussen. Wanneer de wand klaar is kun je beginnen met alles er om heen te metselen. Is het metselwerk klaar dan kun je het isolatiemateriaal aanbrengen. Tenslotte kan de open haard geplaatst worden waarna je kunt genieten van je nieuwe aanwinst!

Related Posts