Home Klustips Tips voor het installeren van een EV laadpaal thuis

Tips voor het installeren van een EV laadpaal thuis

Door bouwsuper
Tips voor het installeren van een EV laadpaal thuis

Heb jij een elektrische auto gekocht? Dan wil je het liefst zelf op eigen terrein je auto kunnen opladen. Zo betaal je immers minder voor het opladen én kun je wellicht zelfs profiteren van je zonnepanelen. Waar moet je rekening mee houden wanneer je thuis een EV laadpaal gaat installeren? We geven een aantal tips.

Laadpaal of wallbox?

Als je besluit dat je een laadpaal voor thuis wilt hebben, heb je de keuze uit een laadpaal of een wallbox. Beide kunnen ze precies hetzelfde en werkt de installatie in grote lijnen hetzelfde. Het verschil is echter dat een wallbox aan de muur bevestigd wordt. In dat geval moet je laadstation dus aan de buitenmuur van je woning of in je garage gemonteerd worden. Een laadpaal kan eventueel ook in de tuin staan. Let goed of het laadstation past bij jouw elektrische auto. Kan jouw huidige elektrische auto nog niet zo snel opladen, dan is het met het oog op de toekomst alsnog verstandig om wel een laadstation te kopen dat in staat is om sneller op te laden.

Laadpaal of wallbox

Zelf installeren of niet?

Het is niet verboden om zelf een laadpaal thuis te installeren. Dat wil echter niet zeggen dat het per se een goed idee is. In veel gevallen moet er een extra groep worden aangemaakt in de meterkast om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in huis te voorkomen. Dit mag iemand met veel verstand van elektriciteit doen. Daarnaast is moete er kabels vanuit de meterkast naar de laadpaal getrokken worden, waarvoor door wanden geboord moet worden en men mogelijk de kruipruimte in moet. In bepaalde gevallen moet er ook gegraven worden. De kans dat je een gas- of waterleiding raakt is aanwezig. Een laadpaal installeren kun je daarom beter aan professionals laadpaal installateurs overlaten.

Tweede aansluiting

Als je voor de infrastructuur gaat zorgen voor één laadpaal, is het verstandig om alvast vooruit te denken. Is er een reële kans dat er in de toekomst een tweede elektrische auto bij komt? Dan is het verstandig om ook daar nu alvast de infrastructuur aan te leggen, zodat bij het aansluiten van het tweede laadstation niet dezelfde handelingen nogmaals verricht hoeven te worden. Overigens kun je ook meteen voor een tweede laadpaal zorgen voor bijvoorbeeld familie of vrienden met een elektrische auto die op bezoek komen.

Denk vooruit dus, zodat je nog lang plezier kunt hebben van je laadpaal. Doe je dat, dan is het ook het geld waard om nu eenmalig te investeren in een professional die je laadpaal komt installeren voor je.

Related Posts