Home Gereedschap Soorten boormachines

Soorten boormachines

Door bouwsuper

Wie wel eens iets heeft willen ophangen aan een stenen muur of plafond weet: daar heb je goed gereedschap voor nodig. Er zijn heel wat verschillende soorten boormachines in de handel, dus het is belangrijk goed te bedenken voor welke klussen je ‘m wil gebruiken.

Boren
Een boormachine zorgt ervoor dat een boortje, een scherp stalen staafje met een speciaal profiel, door een snelle draaiing een gat maakt. Je hebt boortjes die speciaal voor bepaalde materialen zijn gemaakt, dus speciaal voor hout, metaal of steen. Een houtboor kun je niet gebruiken voor metaal of steen, je moet dus goed opletten dat je de juiste boor gebruikt.

Meer toeren, meer kracht
De kracht van de boormachine kun je aflezen uit het toerental waarmee het boortje ronddraait. Hoe sneller, hoe meer kracht. Een lichtere machine met een lager toerental is meer geschikt voor hout dan voor steen. Hoe harder het materiaal, hoe meer behoefte je zult hebben aan een zwaardere machine. Vooral boren in beton vraagt om kracht. De meeste machines hebben daarvoor een extra instelling aan boord waardoor je ze als klopboormachine kunt gebruiken. Dan maakt de boor niet alleen een draaiende beweging, maar ook een kloppende, vooruitgaande beweging.

Aan een draadje
Gebruiksgemak is altijd van belang, daarom zijn er ook draadloze machines te koop. Zo’n machine werkt met een accu, die voor je met klussen begint goed opgeladen moet zijn. Als je veel gaten moet boren, of je moet boren in harde materialen, zoals beton, zul je eerder behoefte hebben aan een zwaardere machine. Omdat je met veel boorwerk ook de accu zwaar moet belasten en deze dus eerder leeg is, zijn de zwaardere soorten boorgereedschap vaker uitgerust met een simpele draad met stekker. De wandcontactdoos zorgt voor de energie!

Related Posts