Home Klustips Je trap een make-over geven? Zo doe je het

Je trap een make-over geven? Zo doe je het

Door bouwsuper
Je trap een make-over geven Zo doe je het

De trap aanpakken tijdens een verhuizing of verbouwing zie je de laatste tijd steeds vaker. Dit object wordt tegenwoordig niet alleen meer gezien als functioneel, maar ook als een echte blikvanger in huis. 

Het kan zijn dat de trap slijtage heeft en daarom toe is aan vernieuwing, maar ook als de huidige trap niet naar wens is, kun je overwegen om hem een make-over te geven. Met een traprenovatie zorg je ervoor dat je de uitstraling van een hele nieuwe trap creëert op de bestaande trap, zonder te verbouwen. Je kan er op die manier voor zorgen dat de trap qua kleur en dessin helemaal in jouw interieur past. 

Hoe gaat een trap renoveren precies in zijn werk? En wat is er eigenlijk allemaal mogelijk? Je trap een make-over geven door middel van een renovatie? Zo doe je het.

Bepaal de stijl van de trap

Als je een traprenovatie wil uitvoeren, ga je allereerst de stijl bepalen. Hoe wil je dat je trap eruit komt te zien en welk specifiek dessin past er precies bij jouw woonstijl en interieur? Heb je een industriële inrichting, dan kun je kiezen voor een trap in een betonlook. Het geeft een stoer effect en blend mooi in met de rest van je huis. 

Is je interieur meer landelijk ingericht, dan kies je misschien liever voor een mooie, romantische houtstijl in een donkere of lichte kleur. 

De vorm van de trap

De vorm van de trap

Wat voor soort trap je hebt, is bepalend voor de traprenovatie. Een rechte trap is makkelijker te renoveren dan bijvoorbeeld een wenteltrap. Ook zit er nog verschil in het hebben van een open trap, waar je dus tussen de traptreden door kan kijken, of een gesloten trap, met trapwangen aan de zijkant.

Wat kost een traprenovatie?

Vraag voor de specifiekekosten van een traprenovatie, een op maat gemaakte offerte aan.De kosten hangen namelijk volledig af van jouw specifieke wensen, de stijl én van de vorm van de trap. 

Ben je zelf heel handig, dan kun je overwegen om de trap zelf te bekleden met de materialen zoals treden en stootborden. De kosten zullen dan iets lager zijn dan wanneer je het uitbesteedt. Als je de traprenovatie uitbesteedt, komt er een ervaren installateur bij je thuis, die de traprenovatie vaak binnen één dag al heeft uitgevoerd. Zij nemen de juiste materialen en het beste gereedschap mee en laten je huis na afloop weer netjes achter. Je bent dus echt van alle gemakken voorzien. En er zijn ongelofelijk veel aanvullende mogelijkheden en unieke opties, zoals het plaatsen van ledverlichting in de treden.

De trap verplaatsen 

Ga je je huis verbouwen en staat de trap niet op de gewenste plek? Dan is het mogelijk om deze te verplaatsen. Houdt er wel rekening mee dat het een flinke klus is waar veel bij komt kijken, zoals onder andere de tijd en het financiële plaatje. Is de trap onderdeel van een draagmuur of kan het trapgat wel op een andere plek komen, zonder dat het de andere ruimtes belemmerd? Dit zijn allemaal dingen waar je over na moet denken.

Je trap herschilderen

Heb je een trap die nog in goede staat is en eigenlijk ook gewoon helemaal naar wens, maar wil je die toch een kleine make-over geven? Ga dan voor herschilderen. Kies een mooie nieuwe kleur uit, zodat je trap een echte eyecatcher wordt. 

Let bij het herschilderen van de trap wel op dat je rekening moet houden met het soort verf. Omdat een trap vaak belopen wordt, zul je moeten kiezen voor een slijtvaste lak. 

De trap herschilderen, hoe doe je dat? Simpel! Je schuurt als eerst de oude beits van de trap, voordat je hem gaat herschilderen. Als alle beits van de trap is, maak je de treden stofvrij en begin je met het aanbrengen van de grondlaag. Daarna een paar lagen van die leuke kleur eroverheen totdat hij naar wens is.

Maak een feest van je trap!

Wil je helemaal out of the box gaan met je trap? Behang hem dan met een leuk patroon of felle kleur! Zo geef je je trap een originele look, die je regelmatig kan wisselen. Let wel op dat je het behang niet op de treden aan de bovenkant bevestigd. Omdat de treden vaak belopen worden zal dat heel snel gaan slijten. Een trap behangen is daarom eigenlijk ook alleen maar mogelijk bij een dichte trap. Vind je de hele trap iets te heftig? Alleen de trapleuning een kleur geven is natuurlijk ook een optie!

Related Posts