Home Klustips Veelzijdig polymeer voor tassen & autolak

Veelzijdig polymeer voor tassen & autolak

Door bouwsuper

Polyurethaan is een kunststof dat je veelvuldig voorbij ziet komen. Bijvoorbeeld in de mode, waarbij veel tassen en andere op leer lijkende accessoires worden gemaakt van polyurethaan. Maar ook in andere industrieën wordt het veel gebruikt. Oneerbiedig zou je kunnen zeggen dat polyurethaan een soort plastic is, maar je kunt beter spreken van polymeer of kunststof – dit laatste omdat het een kunstmatig gemaakt materiaal is.

Hard en toch zacht
Polyurethaan (PU) is een polymeer dat uit twee segmenten bestaat, namelijk een deel moleculen die kunnen kristalliseren en hard worden (NCO groepen) en een deel zogeheten -OH-groepen die zacht en flexibel blijven. Naar gelang de samenstelling van deze twee soorten kun je een heel hard, maar flexibel materiaal maken of juist andersom een heel zacht, maar stevig materiaal. Dat klinkt heel technisch, maar de vele toepassingen spreken boekdelen.

Lak: hard en toch flexibel
Neem bijvoorbeeld eens autolak. Dit moet tegen een stootje kunnen, want je wil tijdens het rijden door zand en steenslag geen krassen krijgen (flexibel dus), maar moet ook mooi glanzen (en dus goed uitharden). In de jaren zestig van de vorige eeuw vond men uit hoe polyurethaan verbindingen beide konden bewerkstelligen. Geïnspireerd door deze toepassingen ging ook de cosmetica-industrie aan de slag met polyurethaan en wel in nagellak, want ook nagellak moet flexibel met de nagel mee bewegen, stootvast zijn en een mooie glanzende finish geven. Door het gebruik van polyurethaan in de nagellak kon dit.

Stretchstof: flexibel en toch stevig
Andersom zien we de toepassing van polyurethaan ook, dus dat het zeer flexibel moet zijn, maar wel stevig. Kijk maar eens naar zwemkleding, panty’s en leggings van Lycra, de meebewegende gym- en turnpakjes en sponzen. Ook veel (zacht) speelgoed bevat polyurethaan.

Related Posts