Home Klustips Zware meubels verhuizen: 5 tips

Zware meubels verhuizen: 5 tips

Door Judith

Zware meubels zijn niet zo gemakkelijk mee te nemen. Sommige meubels, zoals kasten, kunnen uit elkaar gehaald worden. Bij andere meubels is dat een stuk lastiger. Denk bijvoorbeeld aan de bank, de piano of de wasdroger. Deze zware meubels moeten op een slimme manier worden gehanteerd bij het verhuizen. Dit zijn 5 tips voor het verhuizen van zware meubels.

Tip 1. Handig werken met een plateauwagen

Voor kleine maar zware spullen is de plateauwagen het handigst. Het is een platte steekwagen waar je bijvoorbeeld dozen of kleine zware meubels op kunt zetten. De plateauwagen is het meest praktisch als je geen trappen hoeft te beklimmen. Je hebt er wel heel wat ruimte voor nodig, want dit type steekwagen is nog vrij groot en is meestal niet opvouwbaar. Vaak kun je wel een plateauwagen huren als je gaat verhuizen. Deze steekwagen wordt het meest gebruikt voor zware (boeken)dozen en kleine meubels.

Tip 2. De opvouwbare steekwagen

Een steekwagen is een soort kruiwagen, maar dan zonder bak. In plaats daarvan is er een plateau waar je spullen op kunt laden. In tegenstelling tot de plateauwagen heeft de steekwagen maar twee wielen. Je kiept de wagen iets achterover om ermee te rijden. Een opvouwbare steekwagen heeft als voordeel dat hij heel compact is. Dat zorgt ervoor dat je hem heel gemakkelijk kunt opbergen als je hem niet nodig hebt. Hij is ideaal voor relatief kleine maar zware spullen.

Tip 3. De traploper voor de bovenverdieping

Moet je zware meubels van boven naar beneden brengen? Of staat bijvoorbeeld je wasmachine op de bovenverdieping? Dan kun je eigenlijk niet zonder traploper. Een traploper lijkt sterk op een steekwagen. Alleen heeft deze niet twee wielen zoals bij de steekwagen, maar zes. Er zitten er drie aan elke kant op een speciale constructie. Je kunt er gemakkelijk mee de trap op en af terwijl er spullen op staan. Nu hoef je je dus niet een breuk te sjouwen aan onhandige en zware spullen op de trap, want de traploper draagt het gewicht voor je.

Tip 4. De meubelroller voor grote meubels

Sommige zware meubels zijn ook heel groot. Een bankstel past bijvoorbeeld niet op de plateauwagen of steekwagen. Daarom gebruik je hiervoor een of meer meubelrollers. Een meubelroller is een klein plateautje met vier wielen eronder. Er zit geen duwstang aan. Je zet een uiteinde van het zware meubel op zo’n plateautje. Vervolgens plaats je het andere uiteinde van het meubel op nog zo’n meubelroller. Je hoeft vervolgens alleen nog maar te duwen om het meubel te verplaatsen. Dat scheelt heel wat gewicht om mee te sjouwen!

Tip 5. Spaar je rug

Zware meubels verhuizen is letterlijk een zware klus. Je hebt bovengenoemde hulpmiddelen nodig om te voorkomen dat je rugklachten krijgt. Het is ook belangrijk dat je op een goede manier tilt. Ga gehurkt zitten voor het meubel dat je wilt optillen. Til het meubel dan op terwijl je je rug gestrekt houdt. Daardoor komt het meeste gewicht op je beenspieren in plaats van op je rug. Probeer te voorkomen dat je spullen tilt vanuit je (gebogen) rug, want dan is de kans op rugklachten groot.

De meeste mensen gebruiken een steekwagen of plateauwagen bij het verhuizen van zware meubels. Dat is echter lang niet de enige optie. Met de bovengenoemde vijf tips wordt het verhuizen van zware meubels een heel stuk eenvoudiger. Ben jij aan het verhuizen? Dan zijn deze praktische inpaktips een goede hulp bij het handig verhuizen van je spullen.

Related Posts