Home Klustips Zonwering? Markiezen!

Zonwering? Markiezen!

Door bouwsuper

Inmiddels is de zomer in Nederland aangebroken en vliegen de mobiele airco’s bij wijze van spreken de winkel uit. Een airconditioningsysteem is inderdaad heerlijk tijdens warme dagen. De temperatuur in huis is aangenaam laag en daardoor functioneren wij beter. Toch hebben airco’s ook nadelen. Zeker de mobiele exemplaren zijn bepaald niet geluidloos en bovendien slurpen ze elektriciteit. We gebruiken deze apparaten hooguit een paar weken in de zomer. De rest van het jaar staan ze in de weg, of verstoffen ze op zolder. Is er een goed en milieuvriendelijk alternatief?

De warmte uit het huis houden
Een bekend Nederlands spreekwoord zegt dat voorkomen beter is dan genezen. Voor een prettig klimaat in huis is het daarom belangrijk om de warmte uit het huis te houden. Zet daarom in de nachtelijke uren zoveel mogelijk de ramen open, maar hou uiteraard wel rekening met het altijd actieve dievengilde. Daarentegen kun je overdag beter de ramen gesloten houden.

Markiezen
Wie kent ze niet van vroeger, die halfronde markiezen? Zonwering aan de binnenkant van het raam heeft vaak maar een beperkte werking. Markiezen zijn in dat opzicht veel praktischer. Ze voorkomen namelijk dat het zonlicht direct op het raam valt en bovendien nemen ze ook de hinderlijke schittering weg.

Het oog wil ook wat
Naast de zonwerende kwaliteiten van een markies zijn ze ook buitengewoon fraai. De moderne stoffen die worden gebruikt hebben minder last van verkleuringen, je hebt er dus jarenlang plezier van. In aanschaf zijn markiezen vaak duurder dan vergelijkbare systemen. Daar staat echter tegenover dat markiezen een lange levensduur hebben en geen stroom verbruiken. En dat is wel zo milieuvriendelijk.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.