Home Klustips Zonnepanelen

Zonnepanelen

Door bouwsuper

Zonnepanelen, wel of niet doen?
In de landen rond de Middellandse Zee zie overal op de daken zonnepanelen. Hetzij voor de opwekking van elektriciteit hetzij als warmwatervoorziening. Ook in Nederland zien we ze steeds vaker op de daken verschijnen. Maar is dat eigenlijk wel lucratief voor een land met gemiddeld zo weinig zonuren? Zonnepanelen hebben geen direct zonlicht nodig om energie te kunnen leveren. Gemonteerd onder hoek van 35 graden en pal op het zuiden gericht geeft de collector, ook bij bewolkt weer, altijd nog 85% rendement.

Zelfvoorzienend, wel of niet mogelijk?
Wanneer je wil berekenen of je je eigen energiebehoefte volledig uit zonne-energie kan halen moet je je gemiddelde jaarverbruik weten. In Nederland gaat men ervan uit dat een gezin van 4 personen 3500 kWh per jaar verbruikt. Daarbij het gemiddeld aantal zonne-uren per m2 vastgesteld op 1000. Verder hangt het van de soort en afmeting van het zonnepaneel af hoeveel deze aan stroom, Wattpiek, levert.

Ervan uitgaande dat een gemiddelde zonnecollector 240 Wp per jaar opwekt. 1 Wp is te vergelijken met een elektriciteitswaarde van 0,85 kWh, wek je met 1 paneel ongeveer 204 kWh op. Om aan de 3500 kWh per jaar te komen heb je 18 panelen nodig. Met een paneelafmeting van 150×80 cm betekend dit dat je, om zelfvoorzienend te zijn, toch zeker een 30 m2 op het zuiden gericht dakvlak moet hebben.

Investering en terugverdientijd
De gemiddelde prijs van een zonnepaneel ligt tussen de 300 en 400 euro. Daar komen de installatiekosten nog bij en de omvormer. Panelen leveren namelijk gelijkstroom en deze moet omgevormd worden naar wisselstroom. Afhankelijk van de hoeveelheid panelen en de aanwezige meter kan het zich voordoen dat je ook de meter en het aantal groepen moet laten veranderen. Je energiekosten gaan intussen wel degelijk omlaag maar echt eraan verdienen ga je pas na een jaar of 10.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.