Home Wonen Zonnepanelen huren; de voor- en nadelen op een rijtje

Zonnepanelen huren; de voor- en nadelen op een rijtje

Door Marieke
Zonnepanelen huren

Iedereen wil zijn steentje bijdragen aan duurzame energie. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheden of de middelen om te investeren in zonnepanelen. Zonder dat je geld hoeft te investeren is het toch mogelijk om direct zonne-energie op te wekken en meteen op je energierekening te besparen. Zonnepanelen huren in plaats van zonnepanelen kopen behoort tegenwoordig ook tot de mogelijkheden. Hoe het werkt en wat nu de voordelen en de nadelen zijn, zetten we in dit artikel op een rijtje.

Zonnepanelen huren; hoe werkt het?

Diverse energiemaatschappijen maken het mogelijk om zonnepanelen te huren. Elke maand betaal je dan een vast huurbedrag voor je zonnepanelen. Aan de andere kant wordt je maandelijkse termijnbedrag lager omdat je geen energie meer hoeft in te kopen. Je wekt namelijk zelf je stroom op. Als je het huurbedrag en het bedrag wat je minder betaalt aan energie van elkaar aftrekt, houd je daar meestal nog wel wat van over. Daarmee wordt het voor jou voordeliger. Je betaalt minder geld, en bovendien wek je zelf 100% groene stroom op. Wat wil je nog meer?!

Huren of kopen?

Je kunt zonnepanelen kopen, maar je kunt ze ook huren. Elk heeft zo z’n voor- en z’n nadelen. We zetten we de voor- en nadelen van huren ten opzichte van kopen voor je op een rijtje.

Voordeel: Geen investering

Huur je zonnepanelen dan is wellicht het grootse voordeel dat je geen investering hoeft te doen. Daarmee wordt het opwekken van zonne-energie mogelijk voor iedereen die niet het geld heeft om te investeren in zonnepanelen. Vanaf dag 1 bespaar je daarmee al op je energierekening.

Voordeel: Geen onderhouds- en reparatiekosten

De zonnepanelen zijn niet van jou maar van het verhuurbedrijf. Alle kosten die gemaakt moeten worden voor onderhoud en reparaties zijn dus ook niet voor jouw rekening, maar voor rekening van het verhuurbedrijf. Een verhuurbedrijf wil zichzelf ook niet in de vingers snijden en te veel kosten maken, je kunt er dus vanuit gaan dat een verhuurbedrijf goed materiaal levert.

Voordeel: Mogelijkheid tot meeverhuizen

Weet je al dat je over een paar jaar wilt verhuizen? Geen probleem; de gehuurde zonnepanelen kunnen meeverhuisd worden. Als je op dat moment wel het geld zou hebben, dan is er vaak ook nog de mogelijkheid om de panelen over te kopen.

Nadeel: minder rendement

Hoe je het ook went of keert, in vergelijking met het kopen is het financiële rendement minder. Heb je wel het geld en de mogelijkheden om te investeren, dan is het kopen van zonnepanelen wellicht toch een betere optie.

Nadeel: Geen zeggenschap

Wat voor de één een voordeel is, is voor de ander een nadeel. Huur je zonnepanelen, dan heb je geen zeggenschap over de panelen die op jouw dak geplaatst gaan worden. Het verhuurbedrijf beslist welke panelen er gebruikt worden en hoe ze geplaatst worden.

Nadeel: Je zit vast aan een huurcontract

Je hebt al zoveel lopende contracten waar je aan vast zit, en met een contract voor de huur van zonnepanelen heb je er weer een contract bij.

Maar waar je ook voor kiest, huren of kopen, je bent hoe dan ook goedkoper uit en bovendien wek je zelf 100% groene stroom op.

Related Posts