Home Wonen Zo woon of werk je met een gezond binnenklimaat

Zo woon of werk je met een gezond binnenklimaat

Door Marieke
Een goed binnenklimaat is belangrijk voor je gezondheid

Wat veel mensen niet door hebben is dat de luchtkwaliteit binnenshuis slechter is dan de lucht buitenshuis. Men richt zich vooral op de luchtkwaliteit buiten, maar verliezen de kwaliteit binnenshuis uit het oog. Maar ook een ongezond binnenklimaat kan schade aan de gezondheid toebrengen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ook de binnenklimaat gezond is. Temeer als jij je bedenkt dat men gemiddeld zo’n 80 tot 90% binnenshuis leeft. Daarom geven wij in dit artikel 5 tips hoe jij kunt zorgen voor een gezond binnenklimaat.

Tip 1: Let op de temperatuur in huis

In de eerste plaats let je op de temperatuur in huis. Het is van belang dat er een constante temperatuur wordt aangehouden, en idealiter is deze temperatuur tussen de 18 en 22 graden. Wanneer je de verwarming te hoog zet, zal de lucht in huis te droog worden en dat is niet gezond. Droge lucht kan zorgen voor een verkoudheid, keelpijn en veel andere klachten. Bovendien is een lagere temperatuur ook nog eens goed voor je portemonnee, je energierekening zal bij elk graadje minder aanzienlijk lager uit vallen.

Tip 2: Goed ventileren

Tijdens een mooie lente- of zomerdag doe je het al automatisch; de ramen en de deuren wagenwijd openzetten. Heerlijk als die buitenlucht ook in je huis komt. Ook op een koude, maar stralende winterdag kan het geen kwaad om de achterdeur of het raam enkele minuten open te zetten. Doe dit niet te lang, want dan zorgt het weer voor warmteverlies. Tijdens een regenachtige dag is het niet verstandig om het raam open te zetten omdat er dan vocht komt binnenwaaien.

Zorg wel voor een constante luchtverversing het hele jaar door. Die doe je door bijvoorbeeld het ventilatierooster bij elk raam open te zetten. Vlak na het douchen, het koken of het slapen is het verstandig om extra te ventileren in huis. Een goed ventilatiesysteem in de badkamer en een consequent gebruik van de afzuigkap draagt bij aan een gezonder binnenklimaat.

Lees ook: Ventilatie in huis: 5 praktische tips

Tip 3: Let op de vochtigheidsgraad

De luchtvochtigheid mag niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. Zowel een te droge als een te vochtige lucht kan schade toebrengen aan de gezondheid. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60% en kun je meten met een hygrometer.

Lees ook: De badkamer onderhouden; zo doe je dat!

Tip 4: Maak de filters regelmatig schoon

Hoe vaak maak jij de filters van je ventilatiesysteem schoon? Deze filters dienen regelmatig gereinigd te worden. Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van het gebied waar je woont. In stedelijk gebied met veel verkeer zullen de filters sneller verzadigd raken dan wanneer je in een landelijk gebied woont. Een filter kun je het beste ongeveer 1x per maand schoonmaken met een stofzuiger of compressor.

Gemiddeld genomen is het aan te raden om in ieder geval 1x per jaar de filters te vervangen. Indien je last hebt van allergieën of astma is het aan te raden om het vaker te doen.

Tip 5: Droog de was zoveel mogelijk buiten of in de droger

Natte was in je huis zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het van belang dat jij je was zoveel mogelijk buiten laat drogen of in de droger. Lukt dit niet, zorg dan voor een enorm goede ventilatie in de ruimte waarin jij je was te drogen hebt hangen.

Ook op je werk

Veel mensen brengen zo’n 24-40 uur per week op een werk door, en dat is ook een aanzienlijk lange tijd. Daarom is het van belang om ook op je werk voor een gezond binnenklimaat te zorgen. Een gezond binnenklimaat verlaagt het ziekteverzuim en verhoogt de concentratie. Een win-winsituatie dus!

Related Posts