Home Industrie Zo regel je stroom op je bouwplaats

Zo regel je stroom op je bouwplaats

Door bouwsuper
Zo regel je stroom op je bouwplaats

Ben je van plan om een eigen huis te (laten) bouwen? Dan is in de eerste plaats de kans groot dat je daarvoor ter plekke een stroomaansluiting nodig hebt. En in de tweede plaats dat die aansluiting er op dit moment nog helemaal niet is. Hoe en bij wie moet je zoiets regelen? In dit artikel leggen we het uit.

De netbeheerder als eerste aanspreekpunt

Voor aanvang van je bouwwerkzaamheden dien je bij je regionale netbeheerder een zogenoemde bouwaansluiting aanvragen. Zo’n bouwaansluiting wordt compleet met een wind- en waterdichte elektriciteitskast geleverd, zodat alle noodzakelijke werkzaamheden volledig veilig kunnen worden uitgevoerd. Uiteraard neemt de netbeheerder ook alle veiligheid bij het daadwerkelijk aanleggen van zo’n bouwaansluiting in acht. Een expert zal daarom vooraf de bouwlocatie bezoeken om er zeker van te kunnen zijn dat er plaatselijk geen obstakels aanwezig zijn die het realiseren van zo’n aansluiting lastig of zelfs onmogelijk maken. Met het oog op dit soort noodzakelijke voorbereidende werkzaamheden van je netbeheerder, moet je minstens 8 weken voordat het bouwen begint de bouwaansluiting aanvragen.

Noodzakelijke gegevens

Om een bouwaansluiting voor je te kunnen realiseren heeft de netbeheerder een aantal verschillende gegevens nodig. Uiteraard zijn dat in de eerste plaats je persoonlijke gegevens, zoals je naam, je huidige adres en woonplaats en je telefoonnummer. Daarnaast verlangt men een scan van de Kadastertekening van je bouwkavel en wil men graag weten hoe ‘zwaar’ de gewenste aansluiting moet zijn. Een standaard bouwaansluiting bestaat uit 3 keer 25 ampère, maar als je voor de uit te voeren werkzaamheden een groter stroomverbruik verwacht, dan kan men op dat vlak ook maatwerk leveren.

De kosten van je aansluiting

De kosten van je aansluiting

Hoeveel zo’n bouwaansluiting je uiteindelijk gaat kosten, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. In de eerst plaats wordt er voor natuurlijk naar het soort bouwaansluiting gekeken dat je afneemt. Daarnaast kunnen de installatietarieven per regio verschillen. Sowieso is de netbeheerder verplicht om je vooraf een duidelijke offerte te sturen, waarin ook de loon- en materiaalkosten zijn opgenomen, zodat je duidelijk weet waar je aan toe bent.

De keuze van de juiste energieleverancier

Zodra duidelijk is geworden op welke dag de nieuwe bouwaansluiting opgeleverd gaat worden, kun je ook meteen besluiten via welke energieleverancier je de noodzakelijke stroom af gaat nemen. Is de bouw van je woning helemaal klaar, dan kun je het energiecontract van de leverancier die je tijdens de bouw gebruikt hebt doorgaans erg makkelijk omzetten naar een definitieve woningaansluiting. Afhankelijk van de regio waarin je woont kan het daarentegen weliswaar onlogisch, maar daarentegen goedkoper zijn om eerst de tijdelijke bouwaansluiting op te zeggen en vervolgens een volledig nieuwe definitieve aansluiting voor je huis aan te vragen. Zorg er dus voor dat je op dat vlak goed geïnformeerd bent, zodat je overbodige kosten kunt besparen. Het zou in dit kader ook verstandig kunnen zijn om voor je bouwaansluiting in eerste instantie een afnamecontract aan te gaan dat je maandelijks boetevrij op kunt zeggen.

Related Posts