Home Stappenplannen Zo plaats je zelf een betongaas schutting

Zo plaats je zelf een betongaas schutting

Door Judith
Schutting van betongaas

Een betongaas schutting kun je vrij eenvoudig zelf plaatsen. Het is een flinke klus, maar niet ingewikkeld. Bovendien bespaar je veel geld als je zelf de materialen aanschaft en het werk uitvoert. Wil jij graag een nieuwe schutting en vind je een betongaas schutting mooi? Met dit stappenplan plaats je hem gewoon zelf in je voor- of achtertuin.

1. Materialen halen

Allereerst moet je de benodigde materialen aanschaffen. Voor deze klus heb je de volgende spullen nodig:

  • Betongaas, waarbij je de keus hebt tussen verroest, gegalvaniseerd of verzinkt gaas. Bij het betongaas van Dejonghandelsonderneming.nl heb je de keus tussen verschillende diktes en afmetingen van het gaas.
  • Palen, waarbij je kunt kiezen tussen metalen of houten palen
  • Bevestigingsmateriaal
  • Voor elke paal een grondanker
  • Eventueel tussenvulling als je gaat voor een dubbele laag gaas met stenen ertussen
  • Goed gereedschap

2. Grondankers plaatsen

Als het goed is heb je van tevoren al gemeten waar je de schutting wilt plaatsen. Wordt het een rechte lijn, dan span je een draad over de hele lengte. Zo kun je zorgen dat de palen allemaal in een rechte lijn worden geplaatst.

Langs deze lijn graaf je gaten waar je de palen wilt hebben. De grootte van de gaten hangt af van het type grondankers dat je gebruikt. Sommige grondankers komen in een klein gat, maar andere moeten bevestigd worden in sneldrogend cement en dan is een wat groter gat vereist. Zorg dat de grondankers tijd krijgen om goed te zetten en check of ze allemaal op gelijke hoogte staan. Ze moeten ook allemaal goed recht staan!

Opmerking: je kunt de schutting plaatsen zonder grondankers, maar dit wordt meestal niet aangeraden. Het voortdurende contact met vochtige grond zal de palen snel laten rotten of doorroesten.

3. Palen plaatsen

De palen van de schutting worden op de grondankers gemonteerd. Het is belangrijk dat de palen allemaal even lang zijn en dat ze goed recht geplaatst worden. Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat de schutting scheef zal gaan hangen. Je kunt het best eerst de voorste en achterste paal plaatsen. Vervolgens span je tussen deze palen een touwtje, zodat je de andere palen er precies tegen kunt plaatsen. Zo staan alle palen recht en even hoog. Indien nodig kun je in deze fase de grondankers nog iets verplaatsen, later lukt dat niet meer.

4. Betongaas monteren

Het betongaas wordt met bevestigingsbeugels aan de palen gemonteerd. Bij metalen palen heb je over het algemeen speciaal bevestigingsmateriaal. Bij houten palen gebruik je RVS schroeven om de beugels vast te zetten. Wil je een dubbele schutting, bijvoorbeeld om er steentjes tussen te doen? Dan monteer je het gaas aan beide kanten van de palen.

Je kunt het betongaas op twee manieren bevestigen. Bij wat fijner gaas wordt soms overlap gebruikt. De twee gazen delen worden iets over elkaar geschoven en dan met één klem vastgemaakt op de paal. Bij grover gaas worden de delen vaak naast elkaar op de paal gemonteerd. Zet de klemmen net onder een kruising vast, zodat het gaas niet meer kan gaan zakken.

Betongaas; zo maak je een schutting

5. Afwerking

Nu kun je eventueel de schutting van betongaas afwerken. Veel mensen kiezen ervoor om een dubbele schutting te maken en deze op te vullen met stenen. Anderen vinden het mooier om de schutting te laten begroeien met klimop of een andere klimplant. Is de schutting niet bedoeld als gesloten afscheiding, dan kun je hem ook open laten. Kortom, er zijn heel wat mogelijkheden om de schutting mooi af te werken.

Zelf een betongaas schutting plaatsen is niet zo moeilijk. Het is zelfs gemakkelijker dan het plaatsen van een houten schutting. Bij een houten schutting moet je meerdere planken vastmaken die allemaal recht moeten worden bevestigd. Bij een betongaas schutting werk je met panelen, waardoor je gemakkelijker kunt werken en sneller klaar bent. Ben jij toe aan een nieuwe schutting? Dan plaats je gewoon zelf je nieuwe betongaas schutting op maat!

Related Posts