Home RuimteTuin Zo maak je je tuin winterklaar

Zo maak je je tuin winterklaar

Door Marieke
Winterklaar

Het regent, het waait en de temperatuur daalt. Je trekt weer lange mouwen aan, je kunt niet meer zonder jas naar buiten en zo stiekem zet je de verwarming ook weer een graadje hoger. We kunnen er niet meer onderuit, het is herfst. In de herfst is het tijd om weer aan de slag te gaan in de tuin, maar dan nu om je tuin winterklaar te maken. Met deze eenvoudige checklist is jouw tuin binnen mum van tijd weer opgeruimd en klaargemaakt voor de koude wintermaanden.

Tuinset winterklaar maken

Veel tuinsets kun je de hele winter buiten laten staan. De gebruikte materialen zijn bestand tegen regen, wind, sneeuw en vorst. Toch is het beter voor je tuinset als je deze goed onderhoudt. Voor een langere levensduur kun je de tuinset het beste opruimen zodra deze niet meer wordt gebruikt. Zet de tuinset in de schuur, de garage of onder een afdak. Heb je daar geen ruimte voor dan kun je er ook voor kiezen om er een beschermhoes overheen te doen. Op deze manier wordt jouw prachtige tuinset niet blootgesteld aan alle weersomstandigheden en gaat deze jaren langer mee.

Voor dat je de tuinset opbergt kun je deze het beste eerst een schoonmaakbeurt geven. Gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen of een hogedrukreiniger. Gebruik ook geen schuurmiddel en schuursponsjes. Dit zou de coating kunnen beschadigen. Lauwwarm water met hooguit een milde allesreiniger en een zachte doek of spons is genoeg. Laat de meubels wel goed drogen voordat je ze opbergt of onder een hoes stopt.

De kussens van je tuinset verdienen ook de aandacht. Voor een langer behoud kun je de kussens het beste op een droge plek opbergen, bijvoorbeeld op zolder. In schuurtjes en garages kan het soms ook koud en vochtig zijn, als dat zo is, zoek dan een andere plek in huis om de kussens te laten overwinteren.

Planten

De tuinmeubels staan binnen. Dan is het tijd om naar de planten te gaan kijken. De meeste planten zullen wel uitgebloeid zijn. Planten in pot kun je nu alvast binnenzetten, vooral planten die niet zo goed tegen de vorst kunnen. Let er op dat je in september soms al vorst aan de grond kunt hebben, dus zorg ervoor dat planten voor die tijd al binnen staan. Planten die wel tegen vorst en kou kunnen, mag je gewoon buiten blijven staan.

Veel andere planten, die in de volle grond staan, kun je natuurlijk niet binnen zetten. Je kunt er dan ook voor kiezen om er een beschermhoes overheen te plaatsen. Op deze manier is de plant, struik of boompje toch beschermd tegen vorst.

Tuinaccessoires

Neem bijvoorbeeld een aardewerken bloempot of een terrashaard van aardewerk; als aardewerk nat wordt en het gaat vervolgens vriezen, dan kan aardewerk gaan barsten. Dat zou natuurlijk heel jammer zijn. Loop eens een rondje door te tuin en bekijk al je plantenbakken en andere accessoires en bepaal of het stuk zou kunnen gaan door de vorst. Zo ja, zet het dan binnen.

Vijver winterklaar maken

Verwijder alle afgestorven plantdelen uit de vijver, maar ook alle in de vijver gevallen bladeren van de bomen. Na de schoonmaak kun je een net over de vijver spannen zodat er geen bladeren meer in de vijver kan vallen. Over de vissen hoef jij je weinig zorgen te maken. Vissen komen in de winterstand en zullen weinig actief zijn. Je kunt ze blijven voeren totdat het temperatuur ongeveer 6 graden is. Als ze geen voer meer komen halen, kun je stoppen met voeren.

Bloembollen planten

Wil je in het vroege voorjaar weer genieten van een kleurrijke tuin? Dan is het nu de tijd om bloembollen te planten. Bloembollen overleven de winter en na de winter zie je al snel de eerste tekenen van nieuw leven uit de grond tevoorschijn komen.

LEESTIP: 10 winterbloeiers die je tuin opvrolijken

Help de vogels

In de winter kunnen vogeltjes wel wat hulp gebruiken. Hang daarom een vogelhuisje op, pindaslingers of andere voer wat vogels lekker vinden. Vogels zoeken in de winter vaak beschutting, dus een huisje of een ander beschut plekje vinden ze hartstikke fijn. En wat extra voer ook.

Heb jij je tuin al winterklaar gemaakt?

Related Posts