Home Klustips Zo bespaar je op je energiekosten

Zo bespaar je op je energiekosten

Door bouwsuper

Niemand wordt blij van hoge energiekosten. Naast dat hoge energiekosten niet leuk zijn voor je portemonnee, is een te hoog energieverbruik ook niet leuk voor het milieu. Het is dus goed om je energiekosten en daarmee je energieverbruik te verminderen. Hoe doe je dit? In dit artikel lees je een aantal slimme tips om te besparen op je energiekosten.

Tip 1: Zorg voor goede isolatie in huis

Goede isolatie in huis is essentieel bij het verlagen van je energiekosten. Van je dak tot je kruipruimte isoleren, als je huis niet voldoende geïsoleerd is verlaat een groot deel van de warmte in huis. Kijk daarom in de aankoop papieren van je woning waar er isolatie aanwezig is in jouw huis of laat het controleren door een specialist.

Tip 2: Koop een zuinige cv-ketel

Een oude cv-ketel slurpt energie, waardoor je energiekosten omhoog gaan. Tegenwoordig zijn de cv-ketels aanzienlijk zuiniger dan een aantal jaar geleden. Het loont daarom om een nieuwe cv-ketel te kopen. Hoewel het een flinke investering is, verdien je de investering gemiddeld binnen 7 jaar terug. Er zijn verschillende zuinige cv-ketels te koop. Vraag aan een specialist welk type cv-ketel het best past in jouw huis en huishouden.

Tip 3: Zet de verwarming lager

Als je de thermostaat één of twee graden lager zet, bespaar je aanzienlijk op je energieverbruik. Van het temperatuurverschil merk je weinig. Je merkt dat je snel aan een lagere temperatuur in huis went. Daarnaast is het ook niet erg om met een dekentje en sloffen aan op de bank te liggen. Het is ook aan te raden om de verwarming lager te zetten op tijden dat je niet thuis bent of als je slaapt. In combinatie met goede isolatie blijft de warmte wel in huis, maar verbruik je minder.

Tip 4: Was op een lagere temperatuur

Wist je dat wassen op 30 graden een kwart goedkoper is dan wassen op 40 graden? Dat terwijl het wassen op 30 graden je wasgoed net zo schoon maakt. Het verwarmen van het water zorgt voor het grootste energiegebruik van de wasmachine. Veel wasmachines zijn tegenwoordig voorzien van een eco-stand. Deze stand duurt iets langer, maar zorgt ervoor dat je wasgoed met minder energieverbruik schoon is.

besparen energiekosten 2

Tip 5: Let op het energielabel van huishoudelijke apparaten

Het merendeel van de huishoudelijke apparaten is tegenwoordig voorzien van een energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. Let hier daarom op bij het aanschaffen van onder andere koelkasten, vaatwassers, airco’s en verwarmingsketels. Door te investeren in een zuinig apparaat, verlaag je je energiekosten en spaar je het milieu.

 

Related Posts